Patiëntjes glimlachend plankgas: onvergetelijke circuitdag voor zieke Naomi.

08-08-2019 19:20


Auteur: Mark Mensink - telegraaf.nl/nieuwsASSEN - Even geen spannende uitslag afwachten, niet malen over 'wat als' of de zoveelste ziektebehandeling ondergaan. Maar wel een grotendeels zorgvrij dagje op het racecircuit voor honderden kankerpatiëntjes en hun families. "Want het is niet alleen de zieke jongere die lijdt. Zoiets trekt een zware wissel op het héle gezin", aldus organisatievoorzitter Patrick Boxem van Against Cancer.Naomi (12) is aan het herstellen van leukemie en brengt met haar vader Marko, moedern Mirjam, zus Shanne (lang donker haar) en broertje Mels een leuke dag door op het circuit.

Naomi (12) is aan het herstellen van leukemie en brengt met haar vader Marko, moedern Mirjam, zus Shanne (lang donker haar) en broertje Mels een leuke dag door op het circuit.

Foto: Jos Schuurman.
Er wachtte hen een keur aan racewagens, reddingsboten, driewielige motoren, helikopters en ander gemotoriseerd 'speelgoed' op de waaglustige jongeren en hun familieleden. "We proberen elke keer, na een heftige periode, onze kinderen en onszelf als het ware te trakteren op zoiets leuks. Een beetje als afleiding ook", beaamt bezoeker Marko Havinga uit Eemnes.Leukemie:

Hij is enthousiast over het initiatief en draagt het een warm hart toe, niet zonder persoonlijke reden. In januari werd er namelijk lymfatische leukemie bij dochter Naomi (12) geconstateerd.


"Dat was heel erg schrikken", vertelt ze dapper vanuit haar rolstoel. Die moet de jonge patiënte noodgedwongen constant bij de hand hebben, omdat ze niet lang kan staan of lopen. "Ik was constant moe. Ook in december al. Mama dacht daarom eerst dat ik misschien de ziekte van Pfeiffer zou hebben. Maar toen kwam dit uit de bloedtesten naar voren..."Lees verder onder de foto:

De tiener en de overige gezinsleden mochten woensdag voor de eerste keer mee naar de kostenvrije circuitdag, welke jaarlijks op het terrein van TT Assen wordt gehouden. Naomi, en zeker broertje Mels (8), stonden werkelijk te popelen om de diverse 'scheurijzers' in actie te mogen zien. En dat niet alleen, want ook zelf mochten ze als passagier mee.


Gloednieuw:

Bijvoorbeeld in de gloednieuwe en met vele pk's volgepompte bolides van de politie, die normaliter vooral op de snelwegen ingezet worden. Daarna werd het circuit en de wijde omgeving van bovenaf bekeken, vanuit een nog snellere helikopter. Hoewel zus Shanne (15) volgens haar ouders eigenlijk liever niet het luchtruim kiest, ging ook zij mee aan boord om vervolgens breed lachend en met beide voeten op vaste grond terug te keren.Lees verder onder de foto:Tijd voor een ijsje tussen het racen door.

Tijd voor een ijsje tussen het racen door.

Foto: Jos Schuurman.
Het is hiermee de tweede keer in korte tijd dat de Havinga's naar het noorden afreizen, weet moeder Mirjam te vertellen. "Ze hoorde van de zwemtocht die Maarten van der Weijden heeft ondernomen", zegt de openhartige docente over Naomi, die thuis van haar in een aantal schoolvakken op het niveau havo-vwo les krijgt. "Daar wilde ze absoluut naartoe en dat hebben we gedaan. Daar aangekomen was het enorm druk. Maar iedereen ziet natuurlijk dat ze ziek is en drukte ons als het ware naar voren toe, door het op de kade wachtende volk heen. Zulke lieve dingen, en ook zo'n leuke dag als deze, blijven je voor altijd bij."Bron: www.telegraaf.nl