Peter (76) weet niet wat voor kanker hij heeft: 'De onzekerheid is lastig'.

18-10-2021 17:32


Jaarlijks overlijden meer dan duizend mensen aan kanker, terwijl ze geen idee hebben aan wát voor kanker zij lijden. De stichting Missie Tumor Onbekend moet vanaf maandag zorgen voor meer aandacht voor dit fenomeen.


Zelf noemt hij het een 'medische cold case'. De 76-jarige Peter Hofland heeft uitgezaaide kanker. De ziekte zit vooral in zijn botten en in zijn kaak, maar de primaire tumor is onbekend (PTO). "Dat is heel lastig, want je kunt er dan geen behandeling op loslaten", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Die onzekerheid is voor mij als patiënt heel lastig."


Rap achteruit:


Het is de tweede keer dat bij Peter kanker is ontdekt. Bij de eerst keer was duidelijk dat de tumor in zijn kaak begon. Van die behandeling is hij net hersteld. Nu is het een raadsel welke behandeling het meest geschikt zou zijn en dat maakt hem angstig. "Als niet wordt ontdekt waar het vandaan komt, overlijden mensen soms heel snel. Soms vind ik het heel zwaar, maar het doet nog geen pijn op dit moment", vertelt hij.


Internist-oncoloog Debbie Robbrecht begrijpt de angst. "De uitkomsten van primaire tumor onbekend voor overleving zijn de laatste twintig jaar niet verbeterd," legt ze uit aan Hart van Nederland. "We merken dat mensen lang in een diagnostisch proces kunnen zitten. In de tussentijd kunnen ze dan ook rap achteruit gaan."


Meer aandacht nodig:


En dus vindt de arts het nodig dat PTO meer aandacht krijgt. De stichting Missie Tumor Onbekend hoopt dit met de campagne te kunnen bereiken. Mensen kunnen deze week een donatie doen, zodat er meer onderzoek kan worden gedaan. "We kunnen tegenwoordig bijvoorbeeld DNA diagnostiek inzetten", vertelt Robbrecht. "Daarmee kunnen we soms toch de primaire tumor vinden."


Ook zijn er steeds meer medicijnen beschikbaar die mutaties in kankercellen aanpakken, zonder dat het uitmaakt waar de primaire tumor zit. Daarom is het zo belangrijk dat de diagnose PTO zo snel mogelijk wordt gesteld, stellen de deskundigen. Dan kunnen mensen misschien nog levensverlengend worden behandeld, of in elk geval palliatieve zorg ontvangen.


Peter maakt zich vooral zorgen om zijn kinderen en waar zij de komende tijd nog doorheen moeten. "Mama is ook aan kanker overleden en toen kwam ik wéér met deze boodschap", vertelt hij met tranen in zijn ogen. "Ze steunen me gelukkig wel heel erg.Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.hartvannederland.nl/persoonlijke-verhalen