Phaedra neemt zorgen van kankerpatiënten uit handen: ‘We hebben alles onder een dak’.

10-04-2020 19:04Auteur: Jannelie Bras - ad.nl/dordrechtVan links naar rechts: Karlijn van Wijngaarden, Bente de Ridder en Cindy Mabrouki.

Van links naar rechts: Karlijn van Wijngaarden, Bente de Ridder en Cindy Mabrouki.

Foto: Richard van Hoek.

De Oude School in Dubbeldam zou afgelopen week na een complete renovatie feestelijk worden geopend als centrum voor oncologische zorg. Vanwege de coronacrisis wordt de open dag uitgesteld, maar de zorg gaat wel van start. ,,Kankerpatiënten hebben al genoeg aan hun hoofd, het doel van Phaedra is ontzorgen."Fotografie.

Het idee van een centrum voor oncologische zorg ontstond twee jaar geleden bij Karlijn van Wijngaarden (32). ,,Tijdens mijn werk al oncologisch fysiotherapeut kwam ik veel mensen tegen die door de bomen het bos niet meer zagen. Ze waren op zoek naar bepaalde zorg, maar konden die zorg niet vinden of wisten niet waaruit ze moesten kiezen."


Dat moest eenvoudiger kunnen, vond de Dordtse en ze begon een marktonderzoek. ,,Ik heb onderzocht wat de patiënten nodig hebben, welke producten en welke diensten. Dit alles onder een dak aanbieden en daarmee de patiënt ontzorgen, dat was het idee."


Een investeerder zag heil in dit plan en ging met Van Wijngaarden op zoek naar een geschikte plek. Die vonden ze in de Oude School aan de Dubbelsteynlaan West in Dordrecht. De voorzijde van het pand, waarin vooral danszalen zaten, ging de afgelopen maanden volledig op de schop om plaats te maken voor onder andere een schoonheidsspecialiste, kapper, psycholoog, fysiotherapeut, sportzaal en lingeriewinkel. Allemaal gespecialiseerd in het helpen en verzorgen van mensen met kanker. ,,Deze kapper weet precies hoe de eerste nieuwe haren moeten worden geknipt van iemand die chemokuren heeft gehad. Ook kan ze de pruik verzorgen en het haar bijvoorbeeld eens een keer opsteken."


Droom:

De initiatiefneemster loopt trots door het pand waaraan de aannemer de laatste hand legt. Hoewel Van Wijngaarden nog maar pas geleden is bevallen van haar eerste kindje, is ze bijna dagelijks in het gebouw te vinden. ,,Zwangerschapsverlof heb ik niet gehad, want er moest te veel worden geregeld." Maar de kersverse moeder ziet het niet als een plicht. ,,Hier droom ik al zo lang van en dat het nu werkelijkheid wordt, is zo gaaf. Dat zie ik niet als werk."


 

We willen dat de bezoekers zich hier op hun gemak voelen, maar het moet niet te erg op een woonkamer gaan lijken.

Karlijn van Wijngaarden.Op de bovenverdieping heeft de fysiotherapeute haar eigen kamer, waarin ze haar cliënten kan behandelen. De ruimte is sfeervol ingericht. De zachtgroene muren, een lichte eikenhouten tafel en gebloemde fauteuils geven de ruimte een vredige sfeer. ,,De inrichting is gedaan door No. 28 wonen en lifestyle", vertelt Karlijn. ,,We willen dat de bezoekers zich hier op hun gemak voelen, maar het moet niet te erg op een woonkamer gaan lijken. We zijn geen inloophuis, maar echt een zorgaanbieder."


Wel moet het misverstand uit de wereld dat er bij Phaedra ook medische behandelingen plaatsvinden. ,,Er deden al indianenverhalen de ronde dat er in Dubbeldam een kankercentrum zou komen waar ook chemokuren en bestralingen worden gegeven. Dat is niet het geval. Phaedra is een centrum waar patiënten terecht kunnen voor alle andere zaken zoals protheses, pruiken, aangepaste lingerie en psychische en fysieke hulp.'' 


 

Met Phaedra wil ik deze mensen verlich­ting bieden in deze donkere periode.

Karlijn van Wijngaarden.

 

,,Iedere patiënt kan bij ons binnenlopen voor een gratis kennismakingsgesprek, waarin we kijken wat we voor hem of haar kunnen betekenen. Als je geconfronteerd wordt met kanker, heb je volgens mij al genoeg aan je hoofd. Dan heb je geen puf om allerlei zaken te gaan uitzoeken. Met Phaedra wil ik deze mensen verlichting bieden in deze donkere periode."


De naam Phaedra past bij deze doelstelling. ,,Ik wilde een vrouwelijke, uitnodigende naam. Phaedra betekent helder, verlichtend en dat is precies wat we willen uitstralen en onze patiënten willen bieden."


Stilletjesaan:

Afgelopen zaterdag was eigenlijk de grote opening van Phaedra. Burgemeester Kolff zou de deuren van het nieuwe centrum voor oncologische zorg om 10.00 uur openen, maar een grote open dag zit er vanwege de huidige crisis niet in. ,,We zijn nu stilletjesaan begonnen en zullen later alsnog een open dag houden", laat Van Wijngaarden weten. ,,Mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker kunnen sowieso telefonisch contact opnemen om door te spreken wat Phaedra voor hen kan betekenen. We bieden momenteel therapieën via beeldbellen en bezorgen de speciale schoonheidsproducten thuis."


'Mensen om je heen is zo belangrijk':

Cindy Mabrouki kreeg op 31-jarige leeftijd zelf te maken met kanker. Inmiddels is de borstkanker al ruim vijf jaar weg en wil ze zich bij Phaedra inzetten voor haar lotgenoten. Als schoonheidsspecialiste, gespecialiseerd in de oncologische huid, haalt ze het mooiste in de patiënten naar boven.


,,Ja het was een erg angstige periode", blikt Cindy terug op de tijd dat ze te horen kreeg dat ze een agressieve tumor in haar borst had. ,,Ik was enorm bang, mijn kindjes waren nog maar 3 en een jaar oud en ik had een paar jaar daarvoor mijn moeder verloren aan darmkanker."


Wirwar:

Ook zij liep aan tegen de wirwar van het zorgaanbod. ,,Ik had tijdens mijn chemo's onwijs last van mijn ribben en moest echt op zoek naar een fysiotherapeut die me in deze periode goed kon helpen."


Tijdens haar revalidatie kwam ze voor oedeemtherapie bij Karlijn van Wijngaarden terecht. ,,Ik werk al jaren bij een parfumerie en wilde eigenlijk altijd al schoonheidsspecialiste worden, maar door de chemotherapie kon ik me niet zo goed meer concentreren. Toen ik het plan van Karlijn hoorde om Phaedra op te richten, ben ik toch een opleiding en allerlei cursussen gaan volgen, speciaal gericht op de oncologische huid."


Mabrouki hoopt niet alleen met die gespecialiseerde kennis, maar ook door haar eigen ervaring met de ziekte, van toegevoegde waarde te zijn voor de bezoekers van Phaedra. ,,De mensen om je heen zijn in de periode van ziekte zo belangrijk. Ik wil graag een inspiratie voor hen zijn en een luisterend oor bieden. Het is een periode van veel onzekerheid, ook over je uiterlijk. Ik hoop de patiënten een klein beetje verlichting te geven."
Bron: www.ad.nl