Piepklein magneetje helpt chirurgen bij borstkankeroperaties: ‘Kortste weg naar de tumor’.

07-04-2021 19:03Auteur: Maaike Kraaijeveld - ad.nl/gezond
Video: Een piepklein magneetje helpt chirurgen heel precies hele kleine tumoren uit een vrouwenborst te verwijderen. Een aanwinst voor chirurgen in het HagaZiekenhuis, die het gebruiken bij borstsparende operaties. 


Chirurg-oncoloog Ilse Jannink laat het mini-magneetje zien op haar hand. Zo klein als het is, zo revolutionair is het ook. Het magneetje wordt namelijk in de kleine tumor geplaatst door de radioloog in het ziekenhuis, waarna Jannink en haar collega's via de kortste weg naar de afwijking in het weefsel kunnen gaan om die met magneetje en al weg te snijden. De Tekst gaat verder onder de Foto:Chirurg-oncoloog Ilse Jannink met achter haar radioloog Floortje Klerx met het mini-magneetje dat in het HagaZiekenhuis gebruikt wordt bij een revolutionaire behandeling om een tumor die zo klein is dat je hem niet kan voelen in de borst weg te halen. 

Chirurg-oncoloog Ilse Jannink met achter haar radioloog Floortje Klerx met het mini-magneetje dat in het HagaZiekenhuis gebruikt wordt bij een revolutionaire behandeling om een tumor die zo klein is dat je hem niet kan voelen in de borst weg te halen.

Foto: Frank Jansen.


Het mini-magneetje is daarmee een geweldig alternatief voor de manieren waarop tot nu toe de plek moest worden aangegeven van de kleine, niet van buiten voelbare tumoren in de borst. ,,Dat ging met een draad, een soort antenne van tien centimeter, die uit de borst steekt en waarmee de patiënt heel voorzichtig moet zijn om te voorkomen dat hij verplaatst", vertelt radioloog Floortje Klerx. De draad moet bovendien worden geplaatst op de dag van de borstoperatie, een toch al hele spannende dag voor de patiënt. 


,,In veel ziekenhuizen wordt als alternatief voor de draad nog veelvuldig gebruikgemaakt van een radioactief jodiumzaadje dat in de tumor wordt geplaatst. Maar vanwege de stralingsactiviteit vergt dat een strenge veiligheidsprocedure. Bij het magneetje is dat allemaal niet van toepassing", zegt Klerx. 


Nederlandse uitvinding:


De uitvinding is gedaan in Nederland. Bram Schemers, student aan de Universiteit Twente, begon in 2013 met zijn promotieonderzoek naar het magneetje. Het Nederlandse bedrijf Sirius Medical brengt het op de markt. Zes ziekenhuizen gebruiken het sinds kort, het HagaZiekenhuis is het eerste in de regio Den Haag.  De Tekst gaat verder onder de Foto:
Het magneetje zo klein als een rijstkorrel in de borst.

Het magneetje zo klein als een rijstkorrel in de borst.

Foto: Sirius Medical. 

Een aanwinst voor het ziekenhuis, radiologen, chirurgen en patiënten, noemt Jannink het. Extra mooi: de apparatuur kon versneld worden aangeschaft na een genereuze gift van Team Westland, de onverwoestbare goede-doelenfietsers. 


Gift van Team Westland:


,,Via een oud-chirurg hoorden we dat we voor zo'n investering bij Team Westland een aanvraag konden doen." Dat die is gehonoreerd blijkt uit de cheque van 44.250 euro die Jannink vol trots laat zien.  


Heel veel mensen met kleine, niet voelbare, borsttumoren zijn ermee geholpen bij hun borstsparende operatie. ,,Grote tumoren voel je, maar bij die kleine is het nodig om nauwkeurig te weten waar de tumor precies zit", legt Klerx uit. Het plaatsen van de 'marker' om de plek van de tumor aan te geven, is haar werk en dat van collega-radiologen. 


Staaf met sensoren:


De chirurg zoekt vervolgens in de borst het magneetje op met een ronde staaf met daarin sensoren die piepen als ze bij de tumor zijn, vergelijkbaar met het piepen van het parkeersysteem in auto's. ,,Met deze nieuwe techniek en met behulp van het navigatieapparaat, de Sirius Pintuition, hoeft vanwege de precisie minder weefsel weggehaald te worden en dat resulteert in een beter cosmetisch resultaat", zegt Jannink. De Tekst gaat verder onder de Foto:Chirurg-oncoloog Ilse Jannink kan door het magneetje dat in de tumor is geplaatst die precies verwijderen.

Chirurg-oncoloog Ilse Jannink kan door het magneetje dat in de tumor is geplaatst die precies verwijderen.

Foto: Studio Oostrum.. 


De chirurg haalt tijdens de operatie de tumor met het magneetje erin weg. Het magneetje is niet herbruikbaar. ,,Het blijft wel magnetisch, maar het is niet hygiënisch om te hergebruiken", zegt radioloog Klerx. 


Efficiënter plannen:


Ook zij ziet alleen voordelen. ,,Het magneetje kunnen we al tot een half jaar voor de operatie plaatsen, anders dan de draad die op de dag van de operatie moest worden geplaatst. Deze techniek is ook daardoor een stuk efficiënter omdat de planning bij de radioloog en het inplannen van patiënten op de operatiekamer niet meer gelijktijdig hoeft."

 


Voor de Video van dit Artikel klik hier


Bron: www.ad.nl