Piet Kraan: 'Ik ben niet bang om dood te zijn'.

18-05-2022 15:38

 

 

Terwijl de Lokale Partij Middelburg weer vier jaar politiek aan het roer staat, heeft oprichter Piet Kraan al zijn kracht nodig voor zijn gevecht tegen kanker. De 76-jarige Kraan was jarenlang het gezicht van de LPM en haalde in 2018 de meeste zetels binnen voor de partij. Maar nu zijn andere dingen belangrijker.

 

Kraan begon zijn politieke loopbaan 25 jaar geleden in Middelburg bij de PvdA. Maar hij ergerde zich aan de manier waarop de partij met een aantal dossiers omging en begon een nieuwe lokale partij; de PPM. Later fuseerde die partij met Middelburg Transparant tot de Lokale Partij Middelburg (LPM). In 2014 en 2018 werd die partij de grootste en de laatste vier jaar zat de partij van Kraan in het college.

 


Uitgezaaide longkanker:


Hoewel hij nog graag een aantal jaren door wilde in de Middelburgse politiek, belemmerde uitgezaaide longkanker die wens. "Dat gevecht kun je alleen maar voeren als je vrij bent van andere zaken", zegt Kraan met zijn hondje op schoot. Voor iemand die net een tweede chemokuur achter de rug heeft, ziet hij er best fit uit. "Ik voel me ook redelijk goed", lacht hij. "Ik heb nog niet veel pijn. Het is op te lossen met een paracetamol en een ibuprofen."

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Piet Kraan en Wim Steketee, oprichters van de LPM.

Foto: Omroep Zeeland

 
 
 
 
 
 
Kraan ging samen met zijn collega-raadslid Benno Nieuwenhuis van de Middelburgse VVD viraal met een filmpje van Omroep Zeeland, waarin Kraan de verslaggever met een gevatte opmerking de mond snoert. Nieuwenhuis kan vervolgens zijn aanstekelijke lach niet meer binnenhouden.
 


Veelvuldig bekeken:


Het fragment werd honderdduizenden keren bekeken en kreeg veel commentaar. Hij moet er nu nog smakelijk om lachen. "Terwijl het helemaal niet de bedoeling was, hè! Ik werd gewoon echt boos op die verslaggever!"
 
 
Dat hij nu op zijn handen moet zitten terwijl de LPM de stad meebestuurt, stoort hem maar beperkt. En van keihard afkicken is ook geen sprake: "Ik word af en toe nog weleens gebeld voor advies." Een terugkeer zit er, zelfs wanneer de kanker verslagen wordt, niet in. "Ik wil geen Heintje Davids worden."
 


'Ik vind het erg spannend'


Op de vraag of hij bang is voor de dood, komt het antwoord: "Ik ben niet bang om dood te zijn." De weg naar de dood toe is belangrijk, er moet kwaliteit van leven blijven. "Mijn vader zei toen hij dood ging: "Nu gaat het grote avontuur beginnen". Dat voel ik zelf niet zo. Dit traject dat ik nu doorloop is misschien een avontuur, maar ik vind het erg spannend en de kans dat het met de dood afloopt is hemelsgroot aanwezig."

Maar wie Piet Kraan een beetje kent weet dat hij vasthoudend en vastberaden is. Met die eigenschappen bedreef hij politiek, en zal hij ook proberen zijn dood zo lang mogelijk uit te stellen.
 
 
 

Voor de 2 Video's van dit Artikel klik hier