Pieter-Jan verloor zijn vrouw Elly na bijna 40 jaar samen: ‘Er waren 300 mensen op haar uitvaart’.

20-11-2019 17:01Auteur:  Oktober UitvaartzorgElly Wargerink Oktober Uitvaartzorg

Foto: Pieter-Jan en Elly.
Pieter-Jan de Vries (62) en Elly Wargerink (59) waren bijna veertig jaar samen, toen Elly in 2018 de diagnose longkanker kreeg. Na een ziekbed van iets meer dan een jaar, moest Pieter-Jan afgelopen september afscheid nemen van zijn vrouw. Elly's uitvaart was naast verdrietig gelukkig ook heel mooi: "De sfeer was die dag gewoon informeel. Precies zoals we het hadden afgesproken."


Een oogje op de barman:

Pieter-Jan en Elly ontmoetten elkaar in 1978 tijdens een avondje uit. "We studeerden allebei in Wageningen. Ik was lid van een jongerenvereniging en stond op een avond achter de bar", blikt Pieter-Jan terug. "Tijdens mijn bardienst kwamen drie meisjes binnen. Al snel bleek dat één van hen mij wel zag zitten. Dat was Elly." De twee spreken met elkaar af, en krijgen uiteindelijk officieel een relatie in 1980. "Vijf jaar later waren we getrouwd."


Een feestje

In juni 2018 blijkt dat Elly longkanker heeft. Ze is iets langer dan een jaar ziek en overlijdt uiteindelijk in september 2019. Het afscheid komt sneller dan verwacht: "We waren er niet op voorbereid dat ze nu al zou overlijden. Daarom hadden we het nog niet heel uitgebreid gehad over haar uitvaart." Kort na haar overlijden gaan Pieter-Jan en zijn schoonzus op zoek naar een geschikte uitvaartverzorger in hun woonplaats IJsselstein. Online komen ze al snel uit bij Maaike Weerwag van Oktober Uitvaartzorg. "Ik had Elly beloofd dat we er een feestje van zouden maken. Daar paste geen uitvaartbegeleider in een stijf, grijs pak bij."Tekst gaat verder onder de foto:Elly Oktober Uitvaartzorg

Foto: Elly Wargerink.Oprechte interesse:

Wanneer Maaike langskomt om Elly's afscheid te bespreken, voelt Pieter-Jan gelijk een klik. "Maaike was heel geïnteresseerd in Elly en onze familie. Ze heeft heel veel praktische zaken voor ons geregeld en veel fijne suggesties gedaan." Zo regelt Maaike dat het afscheid extra lang kan duren en zorgt ze ervoor dat het in de namiddag plaatsvindt, zodat collega's er ook bij kunnen zijn. Bij het voorbereiden van de uitvaart is ook veel ruimte voor inbreng van de kinderen en Elly's beste vriendinnen, wat Pieter-Jan erg fijn vindt.


Heel veel kaarten:

Dat Elly onder vrienden, familie en (oud)collega's zeer geliefd was, blijkt wel. "Er waren heel wat mensen die tijdens haar uitvaart iets wilden zeggen: haar beste vriendinnen, haar zus, onze zoon en dochter en twee directeuren van scholen waar Elly heeft gewerkt", vertelt Pieter-Jan. Daarnaast komen maar liefst 300 mensen naar Elly's uitvaart. "En héél veel mensen hebben een kaart gestuurd. We krijgen ze nog steeds binnen. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen Elly een warm hart toedroegen."Tekst gaat verder onder de fotoUitvaart Elly Wagerink Oktober Uitvaartzorg

Elly's 'erewacht van vriendinnen' tijdens de uitvaart.

Door: Willem Stolk Fotografie
Warm en vriendschappelijk contact:

Pieter-Jan is blij dat Maaike Elly's uitvaart heeft verzorgd. "Maaike heeft een hele warme en prettige persoonlijkheid. Het voelde dan ook alsof we er een vriendin bijkregen. Dat heb ik ook tegen haar gezegd", vertelt Pieter-Jan. "In de dagen tussen Elly's overlijden en haar afscheid is Maaike regelmatig bij ons langsgekomen. Soms om iets te regelen, soms om gewoon te kijken hoe het met ons ging." Elly's afscheid is nu zo'n twee maanden geleden, maar het contact met Maaike is er nog steeds. "Tijdens haar uitvaart hebben we een opname laten maken. Die gaan wij als familie dit weekend samen bekijken. En Maaike is er ook bij."


Tekst gaat verder onder de foto:Maaike Oktober Uitvaartzorg

Foto: Maaike en Pieter-Jan.
Bron: www.indebuurt.nl