Pijnloze borstkankerscan een stapje dichterbij; prototype komt er en er zit nog meer in het vat.

09-04-2021 18:49Auteur: Annette Tromp - ad.nl/eindhoven
Hülya Pinarbasi is een van de naamgevers van de stichting Yvya. Haar werkgever UPS zette een 
sponsoractie op touw om het bewustzijn voor borstkanker te vergroten.  

Hülya Pinarbasi is een van de naamgevers van de stichting Yvya. Haar werkgever UPS zette een  sponsoractie op touw om het bewustzijn voor borstkanker te vergroten.

Foto: UPS Nederland.


EINDHOVEN - Een toegankelijk en vrouwvriendelijk apparaat om vroegtijdig borstkanker op te sporen is een stapje dichterbij. Het streefbedrag van 50.000 euro is gehaald en dus kan het prototype van de Early Warning Scan (EWS) gebouwd worden. Op naar de tweede fase.


Dolblij, ontroerd en dankbaar is Paulette Kreté. Er is zoveel belangstelling en enthousiasme voor dit project dat het geld sinds begin dit jaar is binnengestroomd. En een sponsoractie van koeriersdienst UPS levert alvast een mooie bodem op voor fase 2: het preklinisch testen en software te ontwikkelen. Hiervoor is 200.000 euro nodig. 


Er is nog veel te doen voordat de landelijke uitrol van de Early Warning Scan op 1 januari 2024 haalbaar is. Want dat is de streefdatum, zegt Kreté. Dan zou het dus mogelijk moeten zijn dat op meerdere plaatsen in het hele land vrouwen van alle leeftijden pijnloos en zonder straling, en met grote betrouwbaarheid, hun borsten op kanker kunnen laten screenen. ,,Ik hoop het zo", zegt Kreté. ,,Juist jonge vrouwen lopen veel risico, want zij krijgen geen oproep voor een mammografie, maar ook denken veel jonge vrouwen ten onrechte daardoor dat ze geen borstkanker kunnen krijgen."


Run for Yvya-UPS:


De stichting YvYa ijvert voor het bijeenbrengen van het benodigde geld voor de realisering van de scanner, en dat lijkt dus goed te lukken. Sinds begin van dit jaar timmert deze stichting hard aan de weg om bekendheid te geven aan de EWS. De stichting YvYa ontstond vanuit de  contacten die Kreté opdeed tijdens de fitness na haar borstkankeroperatie in 2019. Twee jonge vrouwen, Yvonne en Hülya gaven hun naam aan de stichting.
Op het moment dat het prototype er is, komen er ook wetenschap­pe­lij­ke onderzoeks­sub­si­dies beschik­baar

Paulette Kreté, Stichting Yvya.
Toen UPS, de werkgever van Hülya, het verhaal over de stichting YvYa hoorde, zocht het bedrijf een manier om een financiële bijdrage te leveren. Dat mondde uit in een sponsoractie met de app Strava, die veel wordt gebruikt met hardlopen en wielrennen. Er werd een speciale club gemaakt: Run for YvYa-UPS, Vorige week liepen boven verwachting veel mensen mee en legden met elkaar duizenden kilometers af.


Het is geweldig, zegt Kreté. het ontroert haar hoeveel mensen hiermee bezig zijn. Wat dit financieel oplevert? Dat blijft nog even onzeker, in november zal UPS het overhandigen. ,,Het geld hiervoor hebben ze klaar liggen, maar wat het is blijft nog even een verrassing."


Geen grote investeerder:


Het is een mooi begin maar voor het vervolg is nog wel wat meer nodig, dus gaat het werk van de stichting YvYa onverdroten voort. ,,Op het moment dat het prototype er is, komen er ook wetenschappelijke onderzoekssubsidies beschikbaar", weet Kreté. Een ding is zeker: het is niet de bedoeling dat het een commercieel verhaal gaat worden, dus met een grote investeerder willen ze niet in zee. Donaties zijn natuurlijk wel hard nodig.


Het prototype van de EWS wordt op dit moment gebouwd bij Demcon in Best. Kreté's partner Tom Sanders is de uitvinder van het apparaat. Nadat zijn vrouw in 2019 borstkanker bleek te hebben, wat niet te zien was  op een mammografie, ging hij aan de slag met zijn kennis en technieken die hij van 3D-fotografie kende. Voor verdere ontwikkeling sloten zich naast Demcon ook Jheronimus Academy for data Science, het Catharina Kanker Instituut en  de TU/e aan.
De Run for Yvya-UPS gaf ook mannen de kans om zich in te zetten voor het nieuwe borstkankeronderzoek.

De Run for Yvya-UPS gaf ook mannen de kans om zich in te zetten voor het nieuwe borstkankeronderzoek.

Foto: UPS.


Bron: www.ad.nl