Pink Walk: Westerbork kleurt roze voor borstkankeronderzoek.

12-09-2019 20:38


Auteur: Tekst: Robbert Willemsen.            

Het team van Pink Walk is er klaar voor.                                         

( Rene Legerstee)
Westerbork - Westerbork kleurt sinds woensdagavond roze. Ruim honderd kleine en zo'n tien grote Pink Ribbons zijn door de stichting Pink Walk kriskras in het dorp bevestigd om zo aandacht te vragen voor de zevende Pink Walk, die op zondag 6 oktober in en rond wordt Westerbork gehouden.


De organisatie hoopt door deze promotie weer honderden deelnemers te mogen begroeten die lopen om geld in te zamelen voor onderzoek, wat op termijn hopelijk leidt tot een remedie tegen borstkanker.


Alle Pink Ribbons werden woensdagavond bezorgd en door het vrijwilligersteam door het dorp verspreid. Dit team bestaat uit Henriëtte Zoer, Gea Zuidema, Janet Stam, Jeanet Winkel, Monique Broekman, Dineke Baardink en Nanny Steenhuis - ondersteund door mannen en vrienden -, onder aanvoering van stichtingsvoorzitter Dianne Enting.


Origineels:


Volgens Dianne Enting is het de eerste keer dat een dergelijke 'Pink Ribbon'-promotiecampagne' wordt gevoerd. 'We proberen regelmatig iets origineels te bedenken om de Pink Walk onder de aandacht te brengen. Zo hebben we in het verleden roze schoenen gebruikt, maar die werden nat en vies. Nu gebruiken we dus Pink Ribbons. De kleine exemplaren hebben we bevestigd aan bijvoorbeeld lantaarnpalen en de grote Ribbons hangen bij de toegangswegen van Westerbork. En we hebben ook spandoeken geplaatst, die staan langs de weg Emmen-Drachten, in beide richtingen. Ja, dat valt wel op, haha, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling. De Pink Ribbons blijven hangen tot en met de dag van de Pink Walk.'


Het is hard werken om de hele organisatie rond de Pink Walk voor elkaar te krijgen, zegt Dianne. 'En denk erom, dat wordt door louter vrijwilligers gedaan. Maar alle teamleden doen het met volle inzet. Haast iedereen krijgt direct of indirect wel te maken met kanker en weet wat voor een impact dat heeft. We blijven daarom strijden om die rotziekte ooit definitief te kunnen bestrijden.'


Cijfers over borstkanker:


Om borstkanker in cijfers uit te drukken: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker en het aantal borstkankerdiagnoses stijgt nog steeds. In 2018 werden ruim 17.000 personen met de diagnose borstkanker geconfronteerd en jaarlijks overlijden er meer dan 3000 mensen aan de gevolgen van de ziekte.


Maar ook als men borstkanker overleeft, heeft de ziekte vaak zeer ingrijpende en blijvende gevolgen, zoals hart- en vaatziekten door bestraling en chemotherapie. Of moet men een lichaam zonder borst(en) en onvruchtbaarheid door de chemo- en/of hormoontherapie leren accepteren.


Trots:


Geld voor onderzoek is dus hard nodig. De Pink Walk mag jaarlijks tussen de 1250 en 1800 deelnemers begroeten. Twee jaar geleden werd 41.000 euro opgehaald, vorig jaar 30.000 euro. Dianne hoopt uiteraard weer op dergelijke getallen. 'We hebben van Pink Ribbon begrepen dat wij als pure vrijwilligersorganisatie - dus zonder commerciële hulp - wat ingezamelde geldbedragen betreft in de top van Nederland staan. Niet dat dat een doel op zich is, maar daar zijn we best trots op.'


Maar los van het geld hoopt Dianne dat de Pink Walk vooral weer een 'wandeltocht van saamhorigheid' wordt. 'Een dag waarop de mensen zich samen inzetten voor het goede doel en begaan zijn met de actie. En dat we dan met z'n allen een mooi bedrag ophalen is uiteraard heel mooi meegenomen.


Verschillende afstanden:


De deelnemers kunnen op zondag 6 oktober kiezen uit een wandeling over een afstand van 6, 10 of 16 kilometer. De 16 kilometer walk start om 9.30 uur, de 10 kilometer om 10.30 uur en de 6 kilometer om 11.30 uur. Het inschrijfgeld voor volwassenen bij voorinschrijving is 12,50 euro per persoon. Voor kinderen tot 12 jaar is dat 7,50 euro per kind. Het inschrijfgeld voor de gemeenschappelijke lunch bedraagt 10 euro per persoon.


Deelnemers die zich op 6 oktober 2019 aan de start melden om mee te doen betalen 15 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar 7,50 euro.


De start- en finish locatie is achter Brasserie Diggels aan de Hoofdstraat in Westerbork.


Voor alle informatie omtrent onder meer inschrijven: https://www.pinkwalk.nl/#inschrijvenBron: www.dekrantvanmiddendrenthe.nl