Podcast over hersenmetastasen bij niet kleincellig longkanker.

21-07-2022 20:30

 

 

 

 

 

Wanneer kanker uitzaait naar de hersenen wordt dat hersenmetastasen genoemd. Hoe Hersenmetastasen precies ontstaat is nog onbekend, wel is bekend dat longkanker één van de meest voorkomende oorzaken is van deze uitzaaiingen naar de hersenen. In deze podcast spreekt longarts Lizza Hendriks vanuit het Maastricht Universitair Medisch Centrum over hersenmetastasen bij niet kleincellig longkanker (ook wel niet kleincellig longcarcinoom genoemd).

 

 

Impact van hersenmetastasen:


Ongeveer 1 op de 3 patiënten heeft geen klachten van hersenmetastasen voordat hersenmetastasen gediagnosticeerd wordt. Meestal worden er scans gemaakt om de uitzaaiing naar de hersenen uit te sluiten, en worden uitzaaiingen toch bij toeval gevonden. Op het moment dat er wel klachten zijn, hebben patiënten vaak moeite met spreken, zien, lopen en soms zijn er gedragsveranderingen aanwezig. Deze klachten kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Lizza Hendriks verteld in de podcast waarom het voor zowel patiënten met als zonder klachten belangrijk is dat er zo snel mogelijk een diagnose gesteld wordt.

 

 

Onderzoek hersenmetastasen:


Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar hersenmetastasen. In de podcast wordt gesproken over de Amerikaanse en Europese richtlijnen, over het belang van screening bij hersenmetastasen voor patienten met  uitgezaaide longkanker, en waarom deze richtlijn nog niet in Nederland van kracht is.. Ook worden er verschillende behandelmethodes zoals doelgerichte therapie besproken en wordt benoemt hoe het eigen onderzoek van Lizza kan bijdragen aan het versnellen en verbeteren van het diagnosetraject en behandelplan.  

 

 

Voor het Beluisteren van de Podcast klik hier.