Politiechef Ingrid Schäfer openhartig over borstkanker.

11-07-2021 17:18


Auteur: Kirsten Paulus - 1limburg.nl
Toen Ingrid Schäfer net twee jaar politiechef van de eenheid Limburg was, ontdekte ze een knobbeltje in haar borst. Openhartig blikt ze terug: 'Mijn energieniveau is nog wat lager, maar kijk wat voor levenservaring ik erbij gekregen.'


"Ik heb mijn eerst controle gehad. Die ging goed", vertelt een openhartige Schäfer in L1mburg Centraal.
Heel snel ziek:


Ingrid Schäfer ontdekte ruim een jaar geleden een knobbeltje in haar borst. Het bleek borstkanker. In het begin voelde ze zich helemaal niet ziek. Maar ze bleek veel uitzaaiingen te hebben. Schäfer: "In no time werd ik erg ziek. Binnen drie weken moest ik een pruik uitzoeken. Dan ben je opeens echt ziek." Eerst was onduidelijk of het behandelbaar was. Dat bleek gelukkig zo te zijn, al ging het wel om een agressieve variant. "Ik heb daarom bestralingen gehad, chemotherapie, borstamputatie en heb nu nog voor de komende tien jaar hormoontherapie."


Niet in angst leven:


Schäfer heeft officieel de 'schoon-verklaring' gekregen. Door sporten en bewegen voelde ze ook dat ze aan het herstellen was. "Ik kan nu veel langer op de fiets trainen, mijn haar is weer aan het groeien. Ik ben er nog niet helemaal, maar het gaat razendsnel de goede kant op."


Ze kreeg in januari te horen dat ze schoon was. "Eerst was ik 2 dagen blij. Daarna kwam er pas ruimte voor verdriet. Voor die tijd ging ik door, door en door. Daarna realiseerde ik me pas langs welke afgrond ik ben gewandeld." Helemaal weg zijn de mentale gevolgen echter niet: "Nu vind ik het lastig hoe ik op mijn lichaam moet vertrouwen. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet in angst ga leven?"


Lievelingsdagen:


Schäfer is vanaf maart weer 22 uur per week voorzichtig aan het werk. Twee maal in de week, en dan niet als politiechef. Ze stort zich momenteel op een project dat gericht is op de toekomst en innovatie van de politie. Schäfer noemt het haar lievelingsdagen. "Door te werken voel ik me een stuk beter. Ik heb ook alweer een paar centimeter haar. Zo blij mee."


Leiderschap en taboe:


Schäfer is opvallend open over haar ziekte. "Er zit nog steeds een groot taboe op. Mensen vinden het moeilijk om over te praten of ernaar te vragen." Ze heeft daarom veel van haar traject gedeeld met haar medewerkers bij de politie en dat levert mooie reacties op. Ze gelooft dat delen heelt. "Ik vraag transparantie in leiderschap, dus dan moet ik ook transparant naar mijn medewerkers zijn. Ik heb daarom een filmpje gemaakt waarin ik vertelde dat ik borstkanker had. Ook werden daarna foto's van mij met een hoofddoek geplaatst."


Verhalen komen los:


Doordat ze er zo open was, kwamen er veel verhalen los. "Mensen hadden een grote behoefte om hun eigen verhaal te vertellen. Juist mensen in leidinggevende posities delen dit soort kwetsbare verhalen minder snel. Ik ben juist open, transparant, dat heb ik nature. Dat wilde men ook bij de politie: een open en transparante leiderschapsstijl."


Toekomst:


Mensen vroegen haar of ze in de toekomst niet minder wilde gaan werken. Daar is Schäfer heel stellig over: "Uhh, waarom? Is dat verstandiger? De zin van het leven daar hoort het werk en met name het werk bij de politie voor mij bij." In december hoopt ze haar oude werk weer op te kunnen pakken. Tot die tijd zingt ze het wel uit: "Mijn energieniveau is nog wat lager, maar kijk eens wat voor levenservaring ik erbij heb gekregen."Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.1limburg.nl