Praktische voedingstips bij smaak- en reukveranderingen.

25-03-2021 17:12Artikel smaak en reuk verandering bij kanker

Verandering van smaak komt vaak voor bij kanker. Het kan komen door de ziekte zelf of door de behandeling. Zo kan door chemotherapie eten naar metaal of bitter gaan smaken of helemaal geen smaak meer hebben. Ook bestraling in het mond-keelgebied kan de smaak veranderen. In veel gevallen is de verandering tijdelijk, maar het kan helaas ook langdurig en soms permanent zijn.


Reuk en smaak gaan samen. Als uw reuk verminderd is, proeft u veel minder. Het kan ook zijn dat uw reuk veranderd is en u dingen anders ruikt dan u voor de ziekte deed. Ook hierdoor kan aversie tegen eten ontstaan en dat kan erg frustrerend zijn.


Tijdens de behandeling voor kanker kan het gebeuren dat u bepaalde smaken opeens lekker vindt die u normaal gesproken nooit lekker vond. Andersom kan dit ook gelden: producten die u altijd lekker vond, smaken u nu misschien niet meer. Ook kan de smaakvoorkeur snel wisselen, waardoor het eten dat u nu niet smaakt een volgende keer wel weer lust. Het is dus goed om verschillende gerechten te blijven proberen.


Wat kan ik doen?De volgende tips kunnen ook helpen:

  Wanneer voeding naar metaal smaakt:  Door chemotherapie kan voeding naar metaal gaan smaken. Dit is meestal de eerste dagen na het ontvangen van de chemotherapie het ergst. Het kan dan helpen om:  Voeg smaak toe:
  Tips om de smaak van uw eten te verbeteren:
  Wanneer u een pijnlijke mond heeft is het waarschijnlijk beter om veel kruiden en gekruid voedsel te vermijden. Zie Voedingstips bij een pijnlijke mond voor tips voor het verzachten van klachten van een pijnlijke mond.

  Verander de textuur:
  TIP: Zorg voor afleiding tijdens het eten, zoals lezen en televisiekijken. Dit kan zorgen dat u minder op de smaak let.


  Om ook nog te proberen...


  • Probeer frisse uitgesproken smaken en voeg bijvoorbeeld citroen of limoen toe aan water of probeer dranken zoals bitter lemon. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel en kan helpen af te komen van vervelende smaakjes in de mond en om de smaakbeleving te verbeteren.
  • Soms verdwijnt de vieze smaak even door iets te eten wat de vieze smaak overheerst, zoals een pepermuntje, kauwgom, een zuurtje, of een sinaasappel.
  • Friszure voedingsmiddelen, zoals fruit, yoghurt, komkommer, een salade, maar ook haring zijn vaak aantrekkelijk qua smaak.  Kies voor koude of lauwwarme gerechten

  Verminder geuren:  Hierbij kunnen de volgende tips helpen:


  Bron: www.voedingenkankerinfo.nl