Preventiecampagne tegen darmkanker in Sint-Mariaziekenhuis in Halle te België: “Een stoelgangtest heeft mijn leven gered”.

16-03-2023 18:34

 

 

 

Auteur: Radio 2, Beau Massin - vrt.be/vrtnws

 

 

 

 

 

 

In het Sint-Mariaziekenhuis in Halle is een nieuwe preventiecampagne tegen darmkanker voorgesteld. Te weinig inwoners van de Zennevallei laten zich screenen op bijvoorbeeld dikkedarmkanker of borstkanker en daar wil het Sint-Mariaziekenhuis samen met de gemeentebesturen en de Eerstelijnszone Zennevallei iets aan doen. 

 

Met de preventiecampagne wil het Sint-Mariaziekenhuis samen met de gemeentebesturen en de Eerstelijnszone Zennevallei mensen aanzetten om zich preventief te laten screenen op kanker. Want dat gebeurt in de Zennevallei nog veel te weinig. Slechts 54,5% van de inwoners, die de stoelgangtest krijgen, doen mee aan het onderzoek.

 

 

Laagdrempelige acties:


De bedoeling van de preventiecampagne is om mensen op een laagdrempelige manier aan te zetten om zich te laten screenen. Mensen kunnen in de inkomhal van het ziekenhuis door een dikke darm lopen om meer te weten te komen over dikkedarmkanker. Voorts wordt getoond hoe je thuis gemakkelijk de stoelgangtest kan doen. “Deze stoelgangtest heeft mijn leven gered”, getuigde Chris Van Tilborgh. Dat beaamt ook Johan Ponette, diensthoofd gastro-enterologie in het Sint-Mariaziekenhuis. “Het helpt darmkanker in een vroeg stadium op te sporen, lang voor mensen symptomen of last krijgen. Hoe sneller een kanker is opgespoord, hoe groter de overlevingskans."

 

De komende maanden zal het platform Preventiewerking Zennevallei nog acties organiseren, onder meer voor preventieve borstkanker- en baarmoederhalskankeronderzoeken.

 

 

 

 

Bron: www.vrt.be