Primeur: Française die onvruchtbaar was na kankerbehandeling baart toch baby dankzij nieuwe techniek.

20-02-2020 16:27Illustratiebeeld.

Illustratiebeeld.

Foto: Thinkstock.
Medisch: Een Franse vrouw van 34 jaar oud die aanvankelijk niet zwanger raakte na een behandeling tegen borstkanker, heeft toch een kindje kunnen baren. Dit dankzij een nieuwe techniek waarbij onrijpe eicellen worden ingevroren. "Dit is een stap voorwaarts in de wetenschap rond bevruchting", zegt Michaël Grynberg, directeur van de dienst neonatologie van het ziekenhuis Antoine Béclère in Clamart. 


De bewuste patiënte kreeg na het invriezen van enkele eicellen een aantal jaren geleden borstkanker. Ze volgde de klassieke behandeling met chemotherapie. Na vijf jaar zonder herval werd ze genezen verklaard. Maar ze kon niet meer zwanger worden als gevolg van de behandeling. Dankzij een nieuwe techniek geraakte ze toch zwanger. De vroeger ingevroren cellen werden in vitro geïnsemineerd en dat leidde in juli 2019 tot de geboorte van een perfect gezonde baby, Jules.


De precieze procedure werd vandaag gepubliceerd in Annals of Oncology. Met de nieuwe techniek worden geen rijpe, maar nog onrijpe eicellen ingevroren die vervolgens op een speciale manier worden behandeld en rijp worden gemaakt. Vrouwen jonger dan 40 jaar die een behandeling ondergaan die invloed heeft op hun vruchtbaarheid, zoals chemotherapie, kunnen voortaan dus eicellen laten invriezen om hun kansen op een zwangerschap na de behandeling veilig te stellen. 


In het ziekenhuis in Clamart worden momenteel nog twee andere vrouwen behandeld die dankzij dezelfde techniek zwanger zijn geworden. Bij borstkanker wordt 40 procent van de vrouwen van 40 jaar onvruchtbaar na de behandeling. Bij de 30-jarigen is dat 15 tot 20 procent. Fertility preservation is of utmost importance for young patients with cancer. Just out in Annals of Oncology: First birth achieved after fertility preservation using vitrification of in vitro matured oocytes in a woman with #BreastCancer #bcsm https://t.co/NvkRwEr2IIpic.twitter.com/G3SLAXcbQM 

Annals of Oncology(@ Annals_Oncology)
Bron: www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch