Prinses Neyla (5) overleden aan hersentumor: “Het allermooiste sterretje ben jij nu”.

25-05-2023 18:46

 

 

Auteurs: Femke Peeters, Jasper Van Der Schoot  - pzc.nl/antwerpen

 

 

Prinses Neyla

Foto: Prinses Neyla.

 

 

 

 

Neyla, het 5-jarige meisje uit Deurne dat tegen een hersentumor vocht, is dinsdagavond 23 mei 2023 in het ziekenhuis overleden. Neyla kreeg op zondag 14 mei 2023 nog haar vervroegd verjaardagsfeest. Helaas, ging het plots snel achteruit met haar. Ze werd opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, waar ze in het bijzijn van haar ouders en familie overleed. “Rust nu maar zacht lieve schat, je hebt het verdiend”, schrijft haar familie op Facebook.

 

“Een oneerlijke strijd, gestreden als een vechter tot de allerlaatste moment. Jij hebt bewezen dat superhelden bestaan de afgelopen maanden en jij zal altijd ons grote voorbeeld zijn. Rust nu maar zacht lieve schat. Je hebt het verdiend.”

 

Die hartverscheurende woorden schreef tante Axana Heylen vandaag op de Facebookpagina ‘Prinses Neyla’. Op die manier kon ze zo’n 1.700 leden informeren over het feit dat de kleine Neyla gisterenavond definitief haar oogjes had gesloten. “Het allermooiste sterretje ben jij nu.” staat er nog te lezen.

 

Het leven van het 5-jarige meisje werd, net als dat van haar ouders en naaste vrienden en familie, vorig jaar danig op zijn kop gezet. In september vorig jaar kregen haar ouders te horen dat ze een hersentumor had op een plaats waar chirurgen niet konden opereren. Ze gaven haar nog enkele maanden te leven, maar die tijdspanne werd onlangs teruggeschroefd naar enkele weken. Een immense klap voor het gezin.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 

 

Neyla vierde twee weken geleden nog haar zesde verjaardagsfeestje.

Neyla vierde twee weken geleden nog haar zesde verjaardagsfeestje. 

Foto: Prinses Neyla / JVDS.

 
 
 
 
 
 

 

26.000 euro ingezameld:

 

In de periode na de diagnose ging Neyla bijzonder snel achteruit, maar ervoer ze niettemin fijne momenten. Zo organiseerden haar ouders in november nog een benefiet in de vorm van een spaghettifestijn in de scoutslokalen aan de Boerenkrijglaan in Ranst. Neyla’s aandoening bracht bijzonder veel kosten met zich mee. “Zoals een paar steunbotten, die al gauw 2.000 kosten,” vertelde Kjenta Heylen, een goede vriend van Neyla haar mama, ons destijds. “Ook zal er binnenkort een rolstoel bij moeten komen, die niet goedkoop is. Maar alles bij elkaar hebben we nu al zo’n 26.000 euro verzameld. Niet slecht, toch?”
 
 
 
 
 

 Haar ademhaling werd enorm snel en haar hartslag was 160 in rust. En ze was vooral heel erg moe. Enkel ‘s morgens, vlak na haar nachtrust, was ze doorgaans nog alert.

Kjenta Heylen.

 

 

 

 

Dat geld kwam van de online inzameling, evenals van de 400 tot 500 mensen die die dag kwamen eten. Een groot succes dus. En de rolstoel kwam er wel degelijk. Daar heeft Neyla nog verschillende maanden nuttig gebruik van kunnen maken. Het gaf Neyla’s ouders weer een sprankeltje hoop. Helaas zou dat niet blijven duren.

 

“Even leek het dat Neyla na haar benefiet weer wat beter kon lopen, maar dat ging op het laatst ook niet meer,” aldus Kjenta. “Ze kon zich nog behelpen door te kruipen, maar ook die vaardigheid raakte ze kwijt. Haar articulatie verminderde, waardoor ze moeilijk verstaanbaar werd. Enkel haar ouders konden haar nog moeiteloos begrijpen, want die hadden maar één woord nodig. Haar ademhaling werd enorm snel en haar hartslag was 160 in rust. En ze was vooral heel erg moe. Enkel ‘s morgens, vlak na haar nachtrust, was ze doorgaans nog alert.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
 
Neyla op de foto met de acteurs van de Nachtwacht.
Neyla op de foto met de acteurs van de Nachtwacht. 

Foto: Prinses Neyla.

 
 
 
 
 
 
 

 

Op de foto met de Nachtwacht:


Neyla’s hele omgeving deed zijn best om het meisje een hand aan te reiken, welke vorm die hand ook mocht aannemen. “Via Make a Wish kon het gezin al een keer naar Disneyland gaan en Neyla kon zelfs al een keer op de foto met de acteurs van de Ketnet-serie De Nachtwacht. “We hadden geschreven naar Studio 100 dat we dat graag wilden, maar in eerste instantie kon het niet. We deelden onze wens echter op de Princess Neyla-Facebookpagina (met zo’n 1.700 volgers, red.) en blijkbaar hebben onze sympathisanten Studio 100 overrompeld met mails en telefoons. Toen besloten ze dat ze dat niet konden laten passeren.”

 

Op school hadden ze zelfs de kleuterproclamatie vervroegd, zodat Neyla daar nog aan mee kon doen. “Neyla zei nog geregeld tegen haar mama dat ze een nieuwe boekentas nodig had om volgend jaar naar het eerste leerjaar te gaan. Dat waren natuurlijk pijnlijke momenten. Maar het hielp dat de school met ons meeleefde.”

 

 

 

Ze sprak er al een paar dagen over hoe graag ze nog 6 jaar wilden worden en dat ze dan een groot feest wilde. Met veel cadeaus, versierin­gen en taart. Daarom organiseer­den we op zondag, 14 mei, een immens feest waarop iedereen welkom was.

Kjenta Heylen.

 

 

 

En daar bleef het niet bij. Tot de laatste paar dagen gingen Neyla’s ouders tot het uiterste om het leven van hun dochter memorabel te maken. Met de organisatie Vilomah vzw kon Neyla vorige week nog naar de Antwerpse Zoo gaan, waar ze officieel meter werd van een koala. En natuurlijk vierde Neyla twee weken geleden nog haar zesde verjaardag in café De Molengeest in Berendrecht. Vervroegd weliswaar, want haar echte verjaardag was in december en dat zou ze nooit meer gehaald hebben.

 

“Ze sprak er al een paar dagen over hoe graag ze nog 6 jaar wilden worden en dat ze dan een groot feest wilde. Met veel cadeaus, versieringen en taart. Daarom organiseerden we op zondag, 14 mei 2023, een immens feest waarop iedereen welkom was. Met alles erop en eraan. Er waren twee springkastelen, je kon geschminkt worden of neptattoo’s laten zetten en er was veel muziek.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
JVDS
Foto: JVDS.
 
 
 
 
 
 
 
 

‘Vlieg maar naar boven’: 

 

De afgelopen week ging Neyla helaas plots heel snel achteruit. Omdat ze vaker hoofdpijn kreeg en zich misselijk voelde, werd ze opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Haar ouders werden ingelicht dat ze in de terminale fase zat. Ze kreeg morfine toegediend tegen de pijn en is dinsdagavond zachtjes heengegaan omringd door haar familie.
 

Nu resten voor haar ouders enkel nog de mooie herinneringen aan hun moedige dochter. Met wat geluk kunnen ze troost putten uit de vele steunbetuigingen die langzaam maar zeker de Facebookpagina van Prinses Neyla vullen. “Rust zacht, kleine lieve Neyla,” zo staat er. “Mijn gedachten gaan aan jouw mama en papà en zusje. Ik wil woorden vinden, maar geen woord zou genoeg zijn. Mijn hart is met jou, en jouw familie en vrienden. Kleine princess, je was een sterke vechter, een voorbeeld... vlieg nu maar helemaal

 

 

 

 

Bron: www.pzc.nl