Programmamaker Harry de Winter op 73-jarige leeftijd overleden.

08-03-2023 18:05

 

 

Auteur: Mark den Blanken - ad.nl/show

 

 

Harry de Winter.

Harry de Winter.

Foto: NTR / Mark de Blok.

 
 
 
 
 
 
 
 
Programmamaker, presentator en kunstenaar Harry de Winter is dinsdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt. Hij was ongeneeslijk ziek en leed aan asbestkanker.
 
 
De programmamaker, die doorbrak met het programma Wintertijd, wordt in besloten kring begraven. De Winter woonde samen met actrice Yvonne van den Hurk. Hij had twee kinderen uit zijn eerste huwelijk: Daan en Gila.

De Winter had zich de afgelopen zes jaar grotendeels terugtrokken uit de tv-wereld en woonde in Amsterdam of zijn vakantiehuis in Spanje. Zijn voornaamste bezigheid was kunst maken. Vaak samen met zijn Van den Hurk (63), die schildert.

 

De Winter kwam vorig jaar naar buiten met zijn ziekte. Omroep MAX vroeg hem toen nog één keer een seizoen Wintertijd te maken. In dat programma ondervroeg hij gasten over hun leven en de rol van muzikale voorkeuren uit heden en verleden daarin. In totaal maakte hij bijna tweehonderd afleveringen, met grote namen als Cliff Richard en Salman Rushdie, maar ook met Sylvia Millecam, Arjen Lubach, Harry Mulisch en Youp van ’t Hek.

In de laatste aflevering was hij zelf te gast en Jeroen Pauw de interviewer. Een muzikale biografie van zijn éígen leven, noemde hij het.

 

 

De Winter in Quote 500:


De Winter werd in zijn studententijd gevraagd om bij omroep NCRV te komen werken. Hij was dj voor studentenfeesten toen een werknemer van de omroep vroeg of hij muziek voor de radio wilde uitzoeken. ,,Voor ik het wist presenteerde ik er een radioprogramma. Ik was nog helemaal geen muziekfreak, had misschien vijftien lp’s. Maar draaien vond ik leuk’’, vertelde hij vorig jaar in een interview met Mezza.

 

In 1975 kreeg De Winter zijn eigen radioprogramma bij de NCRV, De Filter Furore Show. Toen de NCRV het programma stopte – ze vonden dat er te veel ‘een wietlucht’ rond het programma hing – richtte hij in 1977 IDTV op. ,,,Kenden ze niet in Nederland, de omroepen produceerden toen nog al hun programma’s zelf. Eerst maakte ik jongeren- en de eerste videoclipprogramma’s, registreerde concerten van Prince en Madonna, en Torhout-Werchter. Tot IDTV in de jaren 90 Lingo kocht.”

 

 

 

Bron: www.ad.nl