Prostaatkanker.

10-06-2018 19:31


Foto: Micky Hoogendijk voor https://www.vereeuwigd.nu'Je leven verandert enorm na verwijdering van de prostaat. Je voelt jezelf minder man en dat werkt geestelijk erg door, waardoor je stemming niet meer zoals vroeger'


'Ik had niet verwacht dat, nu er geen erectie meer is, er ook geen hartstocht meer is. Aanhalen of knuffelen moet ik met mijn verstand regelen.'


Ziekte kan grote gevolgen hebben voor je seksualiteit, intimiteit en relatie. Dit kan ook het geval zijn bij prostaatkanker, waarbij zowel de ziekte als de behandeling van invloed kunnen zijn op je seksueel functioneren. Hieronder geven we een korte uitleg over de verschillende behandelingen en wat dat mogelijk voor effect kan hebben op je seksualiteit.De bijwerkingen verschillen per behandeling. De meest voorkomende bijwerkingen zijn erectiestoornissen en urine-incontinentie.


  • Erectiestoornissen:

    Erectieklachten na prostaatkankerbehandeling komt veel voor. Na een operatie zijn erectieklachten snel te merken, maar als je bijvoorbeeld bent bestraald, kunnen deze klachten pas in een later stadium optreden. Als je nog maar deels een erectie kunt krijgen of helemaal niet meer, kan het zo zijn dat je je geen 'echte' man meer voelt. Frustraties dat je je partner niet meer kan bevredigen zoals je dit voorheen deed, verdriet dat het niet meer zo makkelijk gaat zoals daarvoor. Hoewel mannen geen echte praters zijn, is het belangrijk om dit juist wel te doen. Je partner voelt zich  misschien bezwaard om erover te beginnen, omdat ze jou niet onder druk wil zetten. Durf hierover te praten, snijd het onderwerp aan. Als je last krijgt van erectiestoornissen, zijn er verschillende middelen verkrijgbaar die je kunnen helpen om je erectie (deels) terug te krijgen. De uroloog of huisarts kan je deze middelen voorschrijven en uitleg geven over hoe deze middelen te gebruiken.


Lees hier meer over erectiestoornissen.


  • Urine-incontinentie:

    Na sommige behandelingen kan je tijdelijk last krijgen van urineverlies, bij de meeste mannen gaat dit na een paar maanden weer over. Helaas kan dit bij een deel van de mannen een blijvend probleem worden. Urineverlies kan optreden tijdens seks of bij het klaarkomen. Het verliezen van urine is een vervelend gevolg van de behandeling en kan als gênant worden ervaren. Als je problemen ervaart met ophouden van je urine, kan de uroloog hier hulp bij bieden. Dit kan verschillen van bekkenfysiotherapie tot aan een operatie.


Lees hier meer over urine-incontinentie bij mannen.


'Het is net of je broer en zus bent'

Helaas is het niet altijd mogelijk om weer een erectie te krijgen. Ook een verminderd libido (zin in seks) of angst voor een pijnlijk orgasme kunnen leiden tot problemen met seksualiteit. Maar, seksualiteit bestaat niet alleen maar uit het krijgen van een erectie. Een erectie is nodig voor penetratie, maar ook zonder penetratie is het mogelijk om seks te hebben. Het gaat om het herontdekken van je nieuwe seksualiteit, je nieuwe ik. Dit kan alleen, maar ook samen met je partner. Samen nieuwe erotische zones ontdekken, gebruik maken van erotische hulpmiddelen of juist alleen liefdevol bezig zijn met elkaar kan zorgen voor een ongekend en intens gevoel van intimiteit. Communicatie is van groot belang. Met elkaar blijven praten, zorgt ervoor dat je goed weet wat je wel en niet prettig vindt en wat je partner van jou verlangt. Mocht je hier toch begeleiding bij willen, kan je via je uroloog of huisarts doorverwezen worden naar een seksuoloog.


Ook voor je partner kan de diagnose en/of behandeling van prostaatkanker een grote invloed hebben op zijn of haar leven, niet alleen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Afgelopen jaar is hierover een artikel verschenen in het Nieuws magazine van de Prostaatkankerstichting, die kun je vinden op deze pagina.


Informatievideo's


Deskundigen aan het woord:Patiënteninformatie:
Websites:Bron: www.sickandsex.nl