Protestmars asfaltfabriek: 'Kanker in Nijmegen-West, de gemeente vindt het best'.

09-11-2021 17:12Auiteur: Rob Haverkamp - gld.nl/nieuwsActieposter tegen asfaltcentrale APN Nijmegen

Actieposter tegen asfaltcentrale APN Nijmegen.

Foto: Omroep Gelderland.


NIJMEGEN - 'Hoelang moeten wij nog pikken, dat de gemeente ons laat stikken?' Met die leus op een flyer worden inwoners van Nijmegen-West opgeroepen om mee te doen aan een protestmars naar het stadhuis, voorafgaande aan een debat in de gemeenteraad. Onderwerp: de hevig in opspraak geraakte asfaltcentrale.


De gemeente Nijmegen heeft sinds de enorme overschrijding van de uitstootregels door asfaltcentrale APN geen enkele actie ondernomen, stellen de initiators van de demonstratie, die plaatsvindt in de avond van 24 november 2021


Zie ook: GLD Dossier asfaltcentrale.


Inwoners van Nijmegen-West zijn zeer verontwaardigd en bezorgd dat 'de fabriek gewoon door mag draaien en kankerverwekkende stoffen uitstoten.' De fabriek stoot 17 keer de toegestane hoeveelheid giftige stoffen uit. 'Kanker in Nijmegen-West, de gemeente vindt het best', zo wordt de felle kritiek op het beleid van de gemeente samengevat op een knalgele flyer die iedereen die wil, uitnodigt om deel te nemen aan de protestmars.


Tekst gaat verder onder de afbeelding:flyer protestmars

flyer protestmars.

Foto: Vereniging Dorpsbelang Hees.

De protestmars begint op de Grote Markt van Nijmegen, om vanaf daar om 19.30 uur naar het stadhuis te gaan. Om luid en duidelijk kenbaar te maken dat de deelnemers 'echt niet langer pikken dat de gemeente ze laat stikken', roept de organisatie op met zoveel mogelijk mensen te komen en daarbij flink lawaai te maken. Samen met spandoeken moet het duidelijk maken dat omwonenden van de asfaltfabriek en het achterliggende industrieterrein de in hun ogen lakse houding van de gemeente spuugzat zijn.


De avond van de protestmars staat de asfaltcentrale en de rol van de omgevingsdienst in het controleren van en optreden tegen die asfaltfabriek en andere bedrijven in de directe omgeving op de agenda van de Nijmeegse gemeenteraad.


Onvrede:


De lokale PvdA heeft dat de debat aangevraagd nadat de partij zeer ontevreden was over antwoorden van wethouder Jan Wijnia over de heikele kwestie. Kort daarop werd bekend dat er waarschijnlijk nog veel meer mis is op het industrieterrein TPN-West. Meer dan de tot nu toe geconstateerde overtredingen van de wettelijke regels voor uitstoot door APN en naar later bleek ook de Nijmeegsche IJzergieterij.


De inwoners kregen weer een beetje hoop op een gezonde leefomgeving voor hen na een protestactie voor de ingang van de hevig in opspraak geraakte Nijmeegse asfaltcentrale. Honderden Nijmegenaren kwamen toen bij elkaar op voor de hekken van APN kaarsjes aan te steken.


Bekijk hier de beelden van de vorige protestactie:


Dat was een kleine maand nadat er grote onrust ontstond toen Omroep Gelderland naar buiten bracht dat omwonenden een uitgelekte brief in handen hadden gekregen, waaruit de enorme overschrijding door APN bleek.


Politici stelden in felle bewoordingen de asfaltcentrale keihard aan te pakken. De hoop die de omwonenden van de asfaltcentrale daardoor kregen is inmiddels veranderd in teleurstelling en cynisme, omdat ze nog niets terecht zien komen van de gewekte verwachtingen.
Bron: www.gld.nl