Raad hikt aan tegen kosten voor Tv-show 'Sta op tegen kanker'.

17-01-2020 19:21Auteur: Hannie Visser-Kieboom - destadgorinchem.nl/lokaal/overigDonderdagavond hield I Care producent een presentatie in het stadhuis

Donderdagavond hield I Care producent een presentatie in het stadhuis.

(Hannie Visser-Kieboom)

GORINCHEM: De live Tv-show 'Sta op tegen kanker' wordt woensdag 10 juni 2020 uitgezonden vanaf de Groenmarkt in Gorinchem. Alleen de Gorinchemse gemeenteraad kan nog roet in het eten gooien indien zij niet bereid is een bedrag van maximaal 300.000 euro bij te dragen aan de uitzending.

                                       

Of de gemeenteraad akkoord zal gaan werd donderdagavond nog niet helemaal helder tijdens de informatiesessie op het stadhuis. Na de presentatie van producent I Care Producties leefden nog tal van vragen bij de raadsleden over het evenement. De raad voelde zich vooral overvallen door het verzoek en de kosten die met de Tv-show gemoeid zijn. ,,Ik voel me onder druk gezet om zo snel een besluit te nemen, maar we kunnen wel iets positief over Gorinchem laten zien", zo stelde VVD raadslid Niels van Santen. De gemeente Gorinchem heeft de totale kosten geraamd op 300.000 euro inclusief alle ambtelijke kosten voor onder andere projectleiding, communicatie en de buitendienst. Toch is er geen tijd te verliezen omdat de show al voor 10 juni 2020 is gepland. Mocht Gorinchem nee zeggen, dan wordt de show in het najaar in een andere stad opgenomen.


LINT VAN GELIEFDEN:

De live Tv-show 'Sta op tegen kanker' zamelt geld in voor het KWF kankerfonds, de show wordt dit jaar voor de tiende maal uitgezonden en tijdens de show in juni wordt ook teruggeblikt op eerdere afleveringen. Vorig jaar was de show in Den Bosch en melden zich 28.000 nieuwe donateurs, de presentatie is in handen van Frits Sissing. In de show treden BN'ers op die ook hun persoonlijke verhaal over kanker vertellen. Verder zijn ieder jaar 'living statues' te zien zo was vorig jaar Frans Bauer omgetoverd tot Antonie van Leeuwenhoek en Willeke Alberti tot Koningin Wilhelmina, naamgever en oprichter van het KWF Kankerfonds.  Dit jaar maakt ook een standbeeld van Toon Hermans zijn opwachting. En net vorig jaar in Den Bosch slingert door de gehele stad een lint van 500 mensen die een portret tonen van een geliefde die aan kanker overleed.


UNIEKE KANS:

Voorafgaand aan de live Tv-show worden veel spotjes uitgezonden op radio en TV en dat ziet burgemeester Reinie Melissant-Brienen vooral als een mooie kans om Gorinchem landelijk voor het voetlicht te brengen. De avondvierdaagse die in de week van 10 juni 2020 wordt gehouden zal het parcours die woensdag niet door de binnenstad uitstippelen, zo was al afgestemd met de organisatie. Voor de presentatie waren ook diverse maatschappelijke organisatie in het stadhuis uitgenodigd, zoals de organisatoren van de jaarlijkse Zomerfeesten. Roel Bronkhorst van Hartje Gorkum was enthousiast over de komst van de live Tv-show. ,,Dit is een unieke kans voor de middenstand, misschien kunnen we meeliften op alle publiciteit," Bronkhorst bracht zelfs nog de landelijke intocht van de Sint in 1987 in de vestingstad in herinnering.  Inloophuis de Blauwe Anemoon noemde het eveneens een fantastisch evenement. Evenals de plannenmakers die op 12 september in Gorinchem het evenement 'Swim to fight cancer' willen houden.


PARKEREN:

Voor de live Tv-show worden door de gemeente maximaal 5000 bezoekers in de binnenstad toegelaten; producent I Care Productions verwacht zelf zo'n 3500 bezoekers. ,,We hebben in Gorinchem al veel ervaring met de Zomerfeesten en al die kennis gaan we zeker gebruiken voor die evenement", zo liet ambtelijk projectleider Willem Bronckhorst weten.


Voor de opbouw van het podium voor de Tv-show moet de Groenmarkt al vanaf zondagavond 7 juni 2020 beschikbaar zijn.


De bibliotheek moet dienen als uitvalsbasis voor alle medewerkers en televisiemakers. Voor het parkeren van alle medewerkers en bezoekers gaat de gemeente nog een oplossing bedenken.


De gemeenteraad spreekt donderdag 23 januari 2020 opnieuw over de kosten voor het evenement en neemt dan een definitief besluit op de Tv-show vanuit de binnenstad mag worden uitgezonden.Bron: www.destadgorinchem.nl