Radboudumc mag kankerspecialist niet ontslaan van rechter.

20-12-2019 19:02


Auteur: Binnenlandredactie - AD.nlHet Radboudumc.

Foto: Paul Rapp.
Het Radboudumc in Nijmegen had een kankerspecialist die niet goed functioneerde niet mogen ontslaan. Dat heeft de kantonrechter vandaag 20 dec 2019  besloten.

De rechter wijst het ontbindingsverzoek van het ziekenhuis dan ook af. Het ziekenhuis is een onderzoek naar de arts begonnen. Driehonderd dossiers van kankerpatiënten die de afgelopen tweeënhalf jaar door de oncoloog zijn behandeld worden nu onder de loep genomen, zo werd gisteren bekend. Bekeken wordt of de patiënten wel de juiste zorg hebben gehad.


De medisch oncoloog, gespecialiseerd in het verstrekken van chemotherapie aan onder meer borst-, darm- en alvleesklierkankerpatiënten, is in augustus door het Radboudumc op non-actief gezet.


Onvoldoende reden voor ontslag:

Volgens de kantonrechter is het 'begrijpelijk dat het ziekenhuis een onderzoek naar mogelijk disfunctioneren is gestart'. Maar, zo oordeelt de rechter ook: de arts mag niet ontslagen worden vanwege alleen aanwijzingen voor slecht functioneren. Dat de oncoloog vroeger een tijd zonder de vereiste registraties heeft gewerkt, verandert volgens de kantonrechter niets. 'Het ziekenhuis was daar eerder ook van op de hoogte en heeft toen geen actie ondernomen.'


De arts werkte zeven jaar in Nijmegen. ,,We kregen in april serieuze signalen van patiënten en collega's dat dingen niet pluis waren. Het zou mogelijk schorten aan medisch-inhoudelijk handelen, professioneel leiderschap en goede communicatie", liet een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag weten.
Bron: www.ad.nl