Regisseur en lichtontwerper Jaak Van de Velde (74) overleden.

07-11-2021 17:21


Auteur: Sabine Van Damme - hln.be/gentJaak Van de Velde met echtgenote Mieke Bouve in 2012

Jaak Van de Velde met echtgenote Mieke Bouve in 2012.

Foto: KOS.

GENT: Jaak Van de Velde is op zijn 74ste overleden aan kanker. Van de Velde was behalve Gentenaar ook een gevierd theaterregisseur en lichtontwerper. Hij was de echtgenoot van Mieke Bouve, actrice en gemeenteraadslid voor Open Vld. Samen hebben ze een dochter.


Van de Velde was 'een product' van het Sint-Lievenscollege. Daar zat hij in de klas met Luc Vandenbossche, die later furore zou maken in de politiek. Van de Velde werd halfweg de jaren '60 actief bij de cabaretgroep Rommelpot. Na zijn studies ging hij aan de slag bij het Arcatheater. Hij acteerde er, maar was er ook theaterregisseur, toneelmeester en verantwoordelijke voor de belichting. 


Zijn hoogdagen beleefde hij in het musicaltheater Arena in de Ooievaarstraat. Dat bestaat intussen al lang niet meer. Hij regisseerde er onder meer Bertolt Brechts 'Mahagonny', en werkte er samen met grote namen als Marijn Devalck en Karel Deruwe. In de jaren '80 legde hij zich steeds meer toe op lichtregie, onder meer bij het Ballet van Vlaanderen. Van de Velde was al geruime tijd ziek. Kanker. Die ziekte is hem nu fataal geworden.
Bron: www.hln.be