René Van Raemdonck lanceert boek ‘Voluit tegen kanker’ om kankerpatiënten meer hoop te bieden op herstel.

03-12-2021 18:16Auteurs: Claudia Van Den Houte, Frank Eeckhout - hln.be/ninoveRené Van Raemdonck

René Van Raemdonck.

Foto: rv.

NINOVE/GERAARDSBERGEN: René Van Raemdonck van het kennisplatform Camfida.com heeft het boek 'Voluit tegen kanker' gelanceerd. Hij is de initiatiefnemer van een gids die kankerpatiënten meer hoop wil geven en wil begeleiden, door hen tijdens hun herstel en behandeling de 'juiste' dingen te laten doen op vlak van leef- en voedingswijze.


René Van Raemdonck, ondernemer in Ninove en momenteel woonachtig in Geraardsbergen, verdiept zich al jaren in complementaire aanvullende methoden (Cam's) bij kanker, zoals aangepaste voeding, relaxatie, bewegingstherapie,... - waarvan de resultaten wetenschappelijk onderbouwd zijn - en stelde in 2016 een multidisciplinair team samen. Enkele jaren geleden werd het digitaal platform Camfida.com opgericht en nu is er dus ook een boek. Dat is gebaseerd op drie pijlers die volgens Van Raemdonck cruciaal zijn in het genezings- of herstelproces: een aangepast voedingspatroon met de meest werkzame immuunversterkende voedingsstoffen en voedingssupplementen, te mijden (eet)gedrag en de opbouw van mentale weerbaarheid. De do's & don'ts volgen elkaar op in het boek van 175 pagina's, met tips, recepten, aandachtspunten en adviezen, in een redactie van medisch journaliste Hilde Maris. 


Het boek pretendeert niet alles te weten over kanker, maar biedt een inzicht in wat kankerpatiënten kunnen doen om het genezingsproces te bevorderen en wat ze beter zo veel mogelijk vermijden. "We beseffen zeer goed dat de behandelende arts de belangrijkste referentie is voor de kankerpatiënt", aldus René Van Raemdonck. "Wij zetten ons daarom in een aanvullende en motiverende rol, in een bondgenootschap met de arts én de patiënt. Herstel willen we bevorderen door een leef- en voedingswijze te propageren die de behandeling versterkt en die de nevenwerkingen van elke conventionele behandeling helpt verminderen, zoals chemo, hormonentherapie, immuuntherapie, bestralingen, chirurgische ingreep..." 


Voor die begeleidende artsen en zorgverleners biedt uitgever Camfida daarom ook nog een wetenschappelijk addendum (ook in boekvorm) dat dieper ingaat op de impact van voedingssupplementen en de voorgestelde toediening voor, tijdens en/of na de conventionele behandeling.


Kompas en bondgenoot:


Het boek richt zich zowel tot kankerpatiënten in elke fase van hun herstelproces, tot hun directe omgeving, als tot al wie kankervrij verklaard werd of net kanker wil vermijden. De voedingstips in het boek zijn zowel geschikt voor vis- en vleeseters als voor vegetariërs en veganisten. "Het boek is opgevat als een handleiding en kompas, maar vooral als een bondgenoot, een gids waarin je bladert en traag 'consumeert'. Je kan het fragmentair lezen, de info eventjes laten rusten of inwerken, en weer ter hand nemen op moeilijke momenten of van zodra je je er klaar voor voelt", zegt Van Raemdonck. 'Het boek werd al vertaald naar het Frans, Duits en Engels en het addendum 'Voluit tegen kanker' voor zorgverleners is ook in vier talen uitgegeven: Nederlands, Frans, Engels en Duits. De bedoeling is om op termijn de Camfida-kennisdatabank ook uit te breiden naar andere ziektebeelden.


Voluit tegen kanker' is online te koop tegen 29 euro via de boekhandel en www.camfida.com Auteur is Hilde Maris, medisch journalist, gespecialiseerd in voedingsgeneeskunde. Het bijkomend Addendum voor artsen en zorgverleners (105 pagina's) is te koop tegen 21 euro.Het boek 'Voluit tegen kanker'.

Het boek 'Voluit tegen kanker'.

Foto: rv.

Bron: www.hln.be