Rens (15) uit Almelo overwon kanker en fietst nu zelf Giro di KiKa.

07-12-2019 17:57


Auteur: Jeroen de Kleine - ad.nl/almelo


video: Hij overleefde een agressieve vorm van kanker. Terwijl Rens Reinders (15) tegen de ziekte vocht, fietsten zijn vader en allerlei vrienden de Giro di KiKa. Nu doet de jonge Almeloër zelf mee. 


Het tempo is er, de sportiviteit zit er goed in en aan motivatie ontbreekt het Rens Reinders (15) uit Almelo al helemaal niet. Als de havo-scholier van Het Erasmus ergens over beschikt, dan is het doorzettingsvermogen. Anders fiets je niet - een paar jaar na de strijd tegen kanker - de circa 600 kilometers van de Giro di KiKa in Italië.


Team van enthousiastelingen:

Komend jaar gaat het gebeuren. Samen met zijn vader en een heel team van enthousiastelingen. "In 2016 en erna fietsten ze die tocht voor mij, nu wil ik het zelf laten zien. Als bewijs voor mezelf dat ik het kan, en voor het goede doel natuurlijk", zegt Rens. De jonge Almeloër oogt topfit en haalt zijn schouders op als het aantal kilometers ter sprake komt. "Dat gaat me gewoon lukken. Ik voel me beter dan ooit. Dit moet ik doen."


Vader Richard Reinders en moeder Karin Heino kijken vol bewondering naar hun zoon. "Het is ongelofelijk hoe Rens altijd door is gegaan. Overal houvast zocht. Nooit verzaakte. Was er weer een zware behandeling nodig? Dan ging hij er gewoon weer voor. Altijd", zegt Richard. "Zijn instelling sleepte ons er op sommige momenten doorheen", vult moeder Karin aan. "Terwijl hij er soms echt doodziek van was." 


Tumor:


Tekst gaat verder onde de Foto:


De 15-jarige Rens Reinders is nu schoon, en voelt zich beter dan ooit. "In 2016 en erna fietsten ze die tocht voor mij, nu wil ik het zelf laten zien."

Foto: Bert Kamp. 
et is 2015 als er bij Rens een tumor in zijn onderrug wordt geconstateerd. Het gezin meldt zich in eerste instantie bij een fysiotherapeut, omdat ze een sportblessure vermoeden. De klachten verergeren snel. De pijn in Rens' onderrug zorgt er op een gegeven moment voor dat hij bijna niet meer kan lopen.


De fysiotherapeut vertrouwt de zwelling niet en stuurt de jongen door naar de huisarts, die op zijn beurt ook doorpakt. Er rinkelen steeds meer alarmbellen. De conclusie luidt dat er een Ewing-sarcoom in zijn rug zit, een soort botkanker. Die mededeling zet het leven van de familie Reinders totaal op z'n kop. Talloze zware behandelingen en kuren volgen om de ziekte onder controle te krijgen. 


Slopende wielertocht:We waren het er direct over eens dat we dit moesten doen

Richard.Het is in die periode dat Richard en Rens voor het eerst horen over de Giro di KiKa; een slopende wielertocht in Italië. Doel van de rit is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting KiKa, die zich al jaren inzet tegen kanker bij kinderen. "We waren het er direct over eens dat we dit moesten doen", zegt Richard. "En we bleken niet de enigen. Rens schaatst bij CSV in Vriezenveen en daar wilde direct iedereen meefietsen of op een andere manier helpen." 


De steeds grotere groep sympathisanten zamelt geld in en de eerste tocht wordt met succes verreden. De strijd met de ziekte duurt ondertussen voort, al gaat het voor de jonge Almeloër in eerste instantie wel de goede kant op. Chemokuren, protonentherapie en andere behandelingen doen hun werk.


Kanker steekt de kop op:

Dat de kanker na een relatief rustige periode toch weer de kop opsteekt in de longen, is dan ook een flinke tegenslag. "Opnieuw zijn we er tegenaan gegaan en hebben we gedaan wat nodig was om de ziekte eronder te krijgen. Gelukkig is Rens sindsdien schoon, al moet hij natuurlijk nog wel regelmatig opdraven voor controles." 


Het herstel van Rens blijkt geen reden voor de groep om de Giro di KiKa te laten voor wat die is.


De fietsers bestijgen ook in de edities na 2016 hun fiets en leggen de loodzware route elke keer met succes af. In totaal zamelt het gezelschap al meer dan anderhalve ton in. De laatste Giro van dit jaar fietst de jonge Reinders ook al een stukje van 30 kilometer mee met zijn vader. De volledige afstand lijkt op dat moment nog wat te hoog gegrepen, dus blijft het vooral bij aanmoedigen. "Ik wilde wel, maar het is een serieus zware tocht. Je moet er echt uitgebreid voor trainen. Daar zijn we dan nu ook druk mee bezig."
Giro di KiKa 2020:Tekst gaat verder onde de Foto:
Rens Reinders (rechts) is al druk aan het oefenen voor de Giro di KiKa. Zelf verwacht hij de tocht fluitend te kunnen voltooien.

Foto: Bert Kamp. 

De Giro di KiKa wordt komend jaar van 21 tot en met 26 juni 2020 gehouden. De tocht door de Dolomieten is opgedeeld in vier etappes. De Almelose groep doet met negen fietsers mee. De hele organisatie is nu zelfs in een stichtingsvorm gegoten, met de naam Bycycle Club For KiKa.


Het is de bedoeling dat de stichting in de aanloop naar het fietsfestijn allerlei acties opzet. Statiegeldacties, een kerststollenverkoop en een spinningmarathon zijn slechts een paar voorbeelden van de initiatieven om zoveel mogelijk geld voor het doel binnen te halen. Voor de Video van dit Artikel klik hierBron: www.ad.nl