Respect: de Edese Basem (12) haalt geld op voor onderzoek naar kanker.

24-04-2019 21:30Auteur: Hanneke van Olst - indebuurt.nl/edeBasem en Elham Kamel

Foto: indebuurt Ede.

 De 12-jarige Basem Kamel zit niet stil. Hij heeft een heel speciaal doel: onderzoek naar de ziektebestrijding van kanker zoveel mogelijk helpen. Daarom doen hij en zijn moeder mee met de Alpe d'HuZes in juni; ze gaan de berg op lopen. En daar hebben ze een heel bijzondere reden voor. 


Nog maar twaalf jaar is hij, maar Basem doet wat hij kan voor KWF Kankerbestrijding. Niet zonder reden. "In 2014 kreeg ik te horen dat twee gezinsleden kanker hebben. Op de laatste bestralingsdag van de één hoorde ik dat mijn vader ook een grote kans had dat hij kanker had. En dat bleek ook zo te zijn." De familie Kamel rolde van het ene medische traject in het volgende, een zware periode.


Alpe d'HuZes:

"Ik wist niet wat kanker betekende", legt Basem uit. "Toen heb ik via Google uitgezocht wat het is. Hoe het kan komen. Ik wilde er meer over weten." Via internet zag hij ook een advertentie van de Alpe d'HuZes en hij wil meedoen, op 9-jarige leeftijd. Zijn moeder vindt hem er dan nog te jong voor, maar nu, op 12-jarige leeftijd gaat Basem dan toch. "Ik wil dat in de toekomst dokters betere medicijnen ontwikkelen en niemand aan deze nare ziekte overlijdt." In 2018 doet hij ook met deze reden mee met de Run voor KiKa.


Gemene ziekte:

Basems vader licht toe: "Doordat je zoveel meemaakt, wil je andere mensen blij maken. Daar doen ze het voor. Steun was ook voor ons heel belangrijk. Wij weten als geen ander hoe het is om met kanker om te gaan. Ik noem kanker altijd een gemene ziekte. Tijdens mijn eerste chemokuur dacht ik namelijk nog: dit stelt niks voor. Ik liep nog vrolijk rond. Maar bij de tweede chemokuur werd ik op de tweede dag heel ziek en belandde ik op de intensive care. Ik dacht: het is over." Basems vader is nu 'schoon' verklaard, maar het tweede gezinslid met kanker niet.


NK Karate:

"Basem heeft altijd heel goed geholpen thuis", legt zijn vader uit. "Hij is nog maar twaalf maar gedraagt zich als een volwassene. Hij wil altijd oppassen op zijn jongere zusjes, eten maken en helpt mee in het huishouden. Daarnaast doet hij het ook heel goed op school en won hij brons en zilver op het NK Karate in zijn leeftijdsgroep." Momenteel traint Basem voor het WK Karate in Londen.


Daarnaast komen dan nu nog de trainingen voor de Alpe d'HuZes. Moeder Elham (32) gaat met Basem mee de berg op en traint dagelijks. Ze loopt zo'n anderhalf tot twee uur per dag, gaat twee keer per week naar de sportschool en op zaterdag gaan moeder en zoon samen het bos in om kilometers te maken.


Sponsors zoeken:

Trainen is Basem wel gewend, maar sponsors zoeken is een hele uitdaging. Moeder Elham legt uit: "Het sponsors zoeken is moeilijk. We vragen iedereen die we kennen en hebben een flyer gemaakt die we uitdelen op school. Basem is ook langs de deuren gegaan. Maar het levert niet genoeg op. Mensen willen bewijs zien dat het geld goed terecht komt. "


Moeder en zoon moeten allebei een bedrag van €2500,- ophalen om mee te doen met de Alpe d'HuZes. Dit geld gaat volledig naar KWF Kankerbestrijding.


Kleedjesmarkt Koningsdag:

Ze vestigen hun hoop nu op Koningsdag. Dan gaat de familie Kamel spulletjes verkopen op de vrijmarkt in Veenendaal. Basem: "De Albert Heijn heeft ons 120 pakjes drinken gesponsord en we gaan zelfgemaakte cakejes verkopen. Verder heb ik ook al op een markt van mijn eigen basisschool De Kern gestaan en gaan we nog een sponsorloop doen. En als we nog meer kunnen doen, doen we dat."


Team KTK:

Samen met klasgenootjes bedacht Basem een teamnaam: KTK. "Dat staat voor KaTeKa; Kamel Tegen Kanker." Mooi, want het hele gezin zet zich in. In juni vertrekken ze met z'n allen naar Frankrijk. Vader: "We hebben daar een huisje gehuurd. Ik ben de chauffeur, oppas voor de twee jongsten van het gezin en natuurlijk ga ik Basem en Elham aanmoedigen."


Wil je Basem en Elham steunen? Daar zijn ze hartstikke blij mee! Basem steunen kan hier en Elham steunen hier
Bron: www.indebuurt.nl