Respect! Deze kinderen scheren hun hoofd kaal voor het goede doel.

23-05-2018 20:52


Auteur: Catheleyne Creusen - indebuurt.nl/nijmegenkaal voor kanker

Vlnr boven: Frans en Dirk. Vlnr onder: Joël, Suus, Ragnarr en Quirijn.

Foto: Indebuurt Nijmegen.

Wanneer kun je jezelf een echte held noemen? Als je je haar afscheert om geld op te halen voor KiKa! Nog bijzonderder is het wanneer meer dan 100 leerlingen en docenten dit tegelijk doen. En dat is precies wat 30 mei 2018 staat te gebeuren op het Mondial College. Met de actie Kaal voor Kanker hopen leerlingen € 25.000 op te halen voor het goede doel. Wij kunnen alleen maar zeggen: respect!


Op het Mondial College mogen we vijf leerlingen interviewen die allemaal kaal gaan, net als initiatiefnemer en docent Quirijn van den Berk. Quirijn: "Je ziet nu op school al leerlingen met allerlei gekke haarkleuren rondlopen. Ikzelf scheer twee dagen voor de actie een ananas-patroon in mijn haar. Het maakt niet uit, het gaat er straks toch af!"


Twee keer kaal:

Het is de derde keer dat Quirijn op het Mondial College Kaal voor Kanker organiseert. Sommige leerlingen waren er bij de vorige editie in 2015 bij. Zo ook Dirk (16), die zichzelf de vorige keer liet sponsoren om kaal te gaan voor KiKa. Ook dit jaar doet hij weer mee. "Ik had er vorige keer zeker geen spijt van", vertelt hij. "Het is voor een goed doel en dat vind ik belangrijk." Dirk denkt dat hij op dit moment al tussen 100 en 200 euro heeft opgehaald voor de actie.

Meiden doen ook mee:

Jongens die kaal gaan is één ding, maar meiden? Die doen ook gewoon mee! Meisjes hoeven niet al hun haar eraf te halen, maar kunnen het doneren vanaf 30 centimer. En dat is precies wat Suus (12) gaat doen. Nu heeft ze nog lange blonde lokken, maar dat wordt straks een prachtig kort kapsel. Suus heeft er nog niet heel hard over nagedacht wat voor kapsel ze straks wil. "Mijn moeder begint er wel vaak over tijdens het eten. Ze vindt het bijna spannender dan ik!"


Een pruik van jouw haar:

Een unieke deelnemer bij de jongens is Ragnarr (14), die langer haar heeft dan sommige meiden op school. Nu heeft hij nog een mooie bos krullen tot aan zijn schouders, maar straks scheert ook hij het er allemaal af. Ragnarr is de enige jongen op school die zijn haar er helemaal af kan halen en het ook nog eens kan doneren. "Gek idee", vindt hij, "dat iemand straks met een pruik rondloopt die van mijn haar gemaakt is."


Veel kinderen doen mee met de actie omdat ze KiKa een goed doel vinden. Maar bij Joël (13) zit er ook iets persoonlijks achter. Toen zijn oma kanker had, was haar haar helemaal uitgevallen door de chemo. Joël: "Dat vond ik zo erg om te zien. Dus ik wil graag iets terug doen." Als dat geen mooi gebaar is!


kaal voor kanker

Vlnr: Ragnarr, Dirk, Suus, Frans, Joël en Quirijn gaan allemaal kaal voor kanker,

Foto: Indebuurt Nijmegen.


Petje op?

De vraag is wat de kinderen gaan doen als de actie voorbij is en ze met een kale kop op school rondlopen. Frans (14) zet het liefst een petje op. "Normaal mag dat niet op school, maar speciaal voor de actie hebben ze de regels veranderd." Ragnarr maakt het niet zoveel uit: hij gaat wel zonder pet. Joël: "Mijn moeder wil wel dat ik een petje op doe. Maar die doe ik op school gewoon in mijn kluisje."


Kom ook op 30 mei 2018:

Op 30 mei 2018 wordt er 's avonds op het Mondial college een avond georganiseerd rondom het kaal scheren van de leerlingen en docenten. Quirijn: "Iedereen is welkom. Er komen allerlei standjes, het krijgt een beetje de sfeer van een braderie. Je kunt er eten en drinken, maar jezelf ook laten fotograferen of masseren. Natuurlijk gaat al dat geld ook weer naar de actie." Tussen 19:30 en 21:30 gaat iedereen die avond kaal.


Help jij deze toppers:

Wil je ook doneren aan Kaal voor Kanker? Dat kan via de Facebookpagina van de actie. Help het Mondial College om het streefbedrag van € 25.000 te halen!

Bron: www.indebuurt.nl