Rijnstate wil kankerpatiënt met nieuwe nucleair geneeskundige meer bieden.

10-08-2018 15:50


Auteur: Berrie van Helden - ad.nl/arnhem.Wim Oyen in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

Foto: Gerard Burgers.ARNHEM - Patiënten van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem met uitgezaaide kanker krijgen de komende jaren vaker een kans mee te doen aan het uittesten van nieuwe, soms revolutionaire nucleaire geneesmiddelen.

Nucleair geneeskundige prof. dr. Wim Oyen, die per 1 november 2018 in dienst treedt van Rijnstate, wil dat het ziekenhuis zelf nadrukkelijker en ook in een vroeger stadium wordt betrokken bij het ontwikkelen van dergelijke nieuwe en levensverlengende radioactieve geneesmiddelen. Dat gebeurt al jaren in de Nederlandse academische medische centra en het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. 

  

Lees ook:


 Gerenommeerd hoogleraar nucleaire geneeskunde naar Arnhem

Gerenommeerd hoogleraar nucleaire geneeskunde naar Arnhem.

Lees meer  


Wetenschappelijk onderzoek:

De hoogleraar gaat zich met collega's van de vakgroep Radiologie en Nucleaire Geneeskunde  meer en meer toeleggen op wetenschappelijk onderzoek en het verder verbeteren van de zorg rondom de behandeling van kanker.


Oyen hoopt dat Rijnstate een belangrijker rol in dit kankeronderzoek kan gaan spelen. Hij wil daar  met zijn expertise en ervaring een steentje aan bijdragen. ,,Maar Rijnstate wordt echt geen experimenteerlaboratorium waar we middelen in elkaar gaan knutselen. Daarvoor gaan we samenwerken met andere instituten."


Radioactief:

De Vakgroep Radiologie en Nucleaire Geneeskunde wil patiënten naast standaardbehandelingen als opereren, chemotherapie en bestraling een vierde mogelijkheid aanbieden. ,,Namelijk een radioactief middel dat door de straling ook als geneesmiddel kan dienen. Maar waarvan we vaak nog niet het effect op de patiënt en de kankercellen in beeld hebben. Dat moet duidelijk worden tijdens het onderzoek."


Het gaat om patiënten bij wie de standaardbehandelingen niet meer aanslaan. De kanker is uitgezaaid en artsen kunnen de patiënt niet meer helpen. ,,Wij zijn op zoek naar middelen waarbij de patiënt met een goede kwaliteit van leven langer kan blijven leven. We weten niet of de medicijnen gaan werken. Dat vertellen we de patiënten natuurlijk ook."


Vrijwillig:

Volgens Oyen zijn er gelukkig veel patiënten die mee willen doen met wetenschappelijk onderzoek en die de mogelijkheid om verder behandeld te worden aangrijpen. ,,Ze beseffen dat dit kan betekenen dat ze maanden langer in leven blijven, maar het is ook mogelijk dat ze eerder overlijden."


Deelname gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis. ,,Wij bieden het aan. Wil iemand niet meedoen, dan krijgt deze patiënt de standaardbehandeling."


Oyen is zelf al jaren betrokken bij het ontwikkelen van radioactieve  geneesmiddelen voor uitgezaaide tumorcellen. Dat begon ooit met schildklierkanker, waarvoor radioactief jodium al meer dan 75 jaar belangrijkste geneesmiddel is. ,,De laatste jaren wordt  de behandeling toegepast bij patiënten met prostaatkanker en ook andere meer zeldzame vormen van kanker."


Levensduur:

Als de middelen eenmaal op de markt komen, moeten patiënten zich bij voorbaat niet al te rijk rekenen, waarschuwt Oyen. ,,Als de arts vertelt dat je dankzij een nieuw middel 70 procent kans op een langer leven van enkele maanden hebt en 30 procent kans op vervelende bijwerkingen, dan moet je je realiseren dat dit geldt voor de groep van 1000 tot 2000 patiënten met vergelijkbare klachten. De verwachting is niet op jouw lijf geschreven. Misschien wordt jouw levensduur met een jaar verlengd en dat van een ander niet. Garanties kunnen wij niet geven."Wim Oyen in ziekenhuis Rijnstate.

Foto: Gerard Burgers.
Bron: www.ad.nl