RIVM waarschuwt voor thee en voedingssupplementen met sint-janskruid.

17-03-2021 15:52Schadelijk voor gezondheid.            

Sint-janskruid.                             

Beeld:Hollandse Hoogte / Patricia Rehe                     

Pas op voor voedingssupplementen en thee met sint-janskruid, ze kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen. Het is onbekend hoeveel mensen het gebruiken.


Vermijd combinatie met medicijnen:


Gebruik van het kruid in combinatie met geneesmiddelen wordt sterk afgeraden. "Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties", stelt het gezondheidsinstituut. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan volgens de onderzoekers juist heftiger worden en dat kan gevaarlijk zijn.


Ook het gebruik van sint-janskruid zonder medicijnen kan schadelijk zijn. "Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van het kruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden", aldus het RIVM.
Miniatuurvoorbeeld        

        


Lees meer:            

Kruidenthee van eigen bodem: 'Het herstelt de Nederlandse natuur'

    

        


Effecten op zwangerschap:


Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is volgens het instituut niet bekend.


Ook is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind.


De samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid is vaak onbekend, waardoor het ook moeilijk te beoordelen is wat de effecten van een product zijn.Miniatuurvoorbeeld        

        


Lees meer:            

Waarschuwing: combinatie kruiden en pillen is risico

    

 


Top 10:


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een top 10 samengesteld van kruidenpreparaten die mogelijk gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken als ze tegelijk met bepaalde medicijnen worden gebruikt. Als je op het linkje klikt, kom je op een pagina waar de effecten per kruidenpreparaat uitgelegd worden.


De kruidenpreparaten staan op alfabetische volgorde.


Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland