Roald rent de marathon van Rotterdam: ‘Geen bier meer is misschien wel het moeilijkst’.

04-03-2020 16:31


Auteur: Rinske Lichtendahl - indebuurt.nl/vlaardingen.Foto: privécollectie.

Roald van der Mark loopt voor de eerste keer de Marathon voor Rotterdam. En niet zomaar: hij rent tegen kanker door geld op te halen voor het KWF. En zijn doel is niet alleen om de marathon uit te rennen: het liefst rent hij hem binnen de 3,5 uur. Hoi Roald! Wanneer dacht je: ik ga de marathon van Rotterdam rennen?

"Het was altijd al een droom van me. Ik zat als klein jongetje al bij Fortuna en was dus veel bezig met atletiek. En dit wordt de allereerste marathon die ik ren! Die van Rotterdam leek me altijd al heel leuk, maar ik wil ooit nog eens de originele rennen in Griekenland. Daar ging ik vroeger altijd met mijn ouders op vakantie. Ook doe ik wel eens obstacle runs en daar heb je ook marathonversies van. Dat lijkt me ook heel vet om eens te doen!"


Tekst gaat verder onder de Foto:

Je rent hem voor het KWF. Heeft dat een reden?

"Ja, ik vind het heel belangrijk dat er onderzoek naar kanker wordt gedaan. Mijn moeder heeft helaas ook deze ziekte gehad, maar zij is nu gelukkig gezond. Dus toen ik hoorde dat je dit jaar de marathon kon rennen voor het KWF, was dat een extra reden om mee te doen. Als je 500 euro ophaalt en in het shirt van het KWF rent, krijg je je ticket gratis. Gelukkig had ik binnen twee dagen dat bedrag al bij elkaar: ik zit nu op de 1350 euro!"


Wanneer ben je begonnen met trainen?

"Ik heb me in september ingeschreven, maar eigenlijk was ik toen al in een goede conditie. Ik heb namelijk al best wat halve marathons gerend en vlak na zo'n halve besloot ik me in te schrijven voor de marathon van Rotterdam. En vanaf toen ben ik heel langzaam op gaan bouwen. De eerste keer dat ik de dertig kilometer rende was in januari. Dat langzaam opbouwen deed ik bewust om zo min mogelijk last te krijgen van blessures."


De periode om te trainen voor de marathon is altijd koud en nat. Hoe hou je jezelf gemotiveerd?

"Dat gaat met pieken en dalen hoor, haha! Zeker met dit weer is het inderdaad soms lastig. Ik heb het geluk dat ik in januari 2020 afstudeerde en halverwege maart 2020 pas met een baan begin.


Daardoor kan ik mijn trainingen helemaal indelen zoals ik het wil. Een trainingsschema zorgt ook voor structuur, dan gaat het wat meer in je systeem zitten. En toen ik het shirt van KWF ontving in januari 2020 wist ik ook meteen weer waar ik het voor deed."Tekst gaat verder onder de Foto:

Hoe vaak train je precies?

"Ik train zes keer in de week. Één keer in de week zwem ik of train ik mijn benen in de sportschool en vijf keer per week loop ik hard. Ik loop dan één keer een lange afstand en voor de rest loop ik middellange afstanden en doen ik intervaltraining om mijn snelheid te verbeteren."

Let je ook op je voeding?

"Ja ik merk dat ik meer eet, en dan vooral veel koolhydraten. Zo eet ik nu ook vaak tussen de middag warm, vaak iets van pasta of zo. En tijdens de trainingen zorg ik ook voor voldoende toevoer door energy gels van Michel de Maat, mueslirepen en bananen."

En bier?

"Geen bier meer! In januari 2020 ben ik daarmee begonnen. Misschien is dat nog wel het lastigst van allemaal haha! Niet dat ik normaal zoveel drink, maar ik vind het toch lastiger dan ik dacht. Zeker met feestjes en tijdens het uitgaan met vrienden. Ik bedoel: heel de avond cola drinken is ook geen feest. Toen ik afgestudeerd was heb ik wel een glaasje champagne gedronken hoor, maar dat is het wel. Ik heb ook gezorgd dat ik de Bob was tijdens carnaval bijvoorbeeld. Dan kom je ook niet in de verleiding. Er ging wel echt een wereld voor me open: zo heb ik ontdekt dat ze bij Bierlokaal Antonius hele lekkere Leffe Blond 0.0 hebben."


Heb je nog tips voor mensen die willen beginnen met hardlopen of ook ooit een marathon willen rennen?

"Zoek een maatje of sluit je aan bij een groep! Bij Fortuna heb je veel groepen waar je je bij kunt aansluiten. Het zorgt ervoor dat het meer een gewoonte wordt om hard te lopen. Zo hou je het makkelijker vol dan dat je er helemaal alleen voor staat."


Wil jij Roald ook sponsoren? Dat kan hier.Bron: www.indebuurt.nl