Roken gelinkt aan “zeker twintig vormen van kanker” te België.

27-05-2021 16:37Illustratiebeeld.

Illustratiebeeld. 

Foto: ANP.


Roken vertoont een link met zeker twintig vormen van kanker, dus niet alleen longkanker. Dat meldt de Stichting tegen Kanker naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak op 31 mei. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is tabak wereldwijd de oorzaak van een kwart van de overlijdens door de ziekte.  


Dat roken slecht voor je is, is al decennia bekend. Zo wordt 80 procent van de gevallen van longkanker veroorzaakt door tabaksgebruik. En ook passief roken verhoogt de kans op longkanker, een ziekte waar minder dan 30 procent uiteindelijk geneest.


Maar het is lang niet de enige kanker waarbij de sigaret een rol speelt. De Stichting tegen Kanker waarschuwt dat tabak gelinkt is aan in totaal twintig vormen van de ziekte. Zo komt mondkanker twee tot vier keer zo vaak voor bij mensen die roken dan bij mensen die niet roken. Rokers hebben bovendien dubbel zoveel kans op alvleesklierkanker. 


Volgens een enquête uit 2019 rookt net geen vierde van de Belgen regelmatig. 18 procent van de Belgen zou dagelijks roken. "Die personen riskeren acht jaar van hun leven te verliezen en vele jaren in slechte gezondheid, met een verminderde levenskwaliteit, te leven", verklaart Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerder van Stichting tegen Kanker.LEES OOK. 


Overlevingskansen voor long- en rectumkanker stijgen, maar verschillen per ziekenhuisDuwtje in de rug voor wie wil stoppen met roken: dure rookstopmedicatie beter terugbetaald


Duwtje in de rug voor wie wil stoppen met roken: dure rookstopmedicatie beter terugbetaald
Bron: www.hln.be