Roparunners helpen tegen kanker.

27-03-2020 17:22Roparunteam De L'Oslopers wil Woensdrecht helpen om kanker te voorkomen.

Roparunteam De L'Oslopers wil Woensdrecht helpen om kanker te voorkomen.


OSSENDRECHT - De Roparun van 2020 gaat niet door. Zo zet de ene ziekte een streep door een evenement dat bestaat om patiënten van een andere ziekte hoop en plezier te kunnen bieden. Roparunteam De L'Oslopers uit Ossendrecht blijft zich inzetten voor mensen met kanker, en wil iets doen om die ziekte te helpen voorkomen. En ondanks de Coronacrisis blijven ze optimistisch.


Dat een nieuwe, vreselijke ziekte - COVID-19 - de Roparun onmogelijk maakt slaat in als een bom in Roparundorp Ossendrecht, ook bij het team De L'Oslopers. Maar ook zonder de fysieke inspanning van de Roparun blijft het team zich inspannen voor het goede doel. En wat De L'Oslopers betreft gaat dat verder dan alleen geld inzamelen voor mensen die al kanker hebben.


Het team had voor afgelasting van de Roparun een mooi plan opgevat dat een bepaalde vorm van kanker kan helpen voorkomen. Dat begon toen een L'Osloper in contact kwam met de Antwerpse maag-lever-darmspecialist dr. Luc Colemont. Die werd moe van het ontelbare aantal keren dat hij de diagnose "darmkanker" moest brengen tijdens zijn werk in een Antwerps ziekenhuis. In 2010 besloot hij om, samen met drie studenten, actie te gaan voeren tegen de ziekte. Dat was het begin van de vzw Stop Darmkanker, die Colemont tot een veelgevraagd keynote-speaker maakte in binnen- en buitenland. In Vlaanderen is dr. Colemont beroemd door zijn lezingen over darmkanker. In die lezing deelt hij kennis die levensreddend kan zijn. Hij wil iedereen overtuigen dat vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer - in Nederland sterven zo'n 5000 mensen per jaar aan darmkanker - drastisch kan doen dalen. Zijn boodschap is om vroeg te starten met testen, eerder dan het bevolkingsonderzoek dat nu start bij 55 jaar. Een zelftest is volgens Colemont "poepsimpel", en kan dus levensreddend zijn.Roparunteam De L'Oslopers haalt dr. Colemont, in samenwerking met de BWI Woensdrecht, naar de Zuidwesthoek.


In principe - als de coronacrisis het toelaat - staat de lezing van dr. Colemont gepland voor dinsdagavond 12 mei 2020, de Dag van de Verpleging, in MFC Kloosterhof in Hoogerheide.


De toegang is gratis, en de avond start om 19.30 uur. Actuele ontwikkelingen rondom De L'Oslopers en de lezing volg je via www.facebook.com/loslopersossendrechtAfbeelding              

Dr. Colemont.
Bron: www.halsterse-zuidwestkrant.nl