Samen leren omgaan met kanker.

13-02-2021 17:22De moeder van Laura van Nispen heeft kanker als Laura nog maar een kind is. Alle aandacht gaat vaak uit naar degene die kanker heeft. Maar eigenlijk wordt het hele gezin getroffen wordt door deze ziekte. Laura's moeder heeft het gelukkig overleefd, maar Laura had zichzelf gegund dat ze zelf als kind óók de nodige steun en begeleiding had gehad. Met die achterliggende gedachte, gaat Van Nispen die wens verwezenlijken als Kasam-coach. Kasam staat voor: Kanker heb je samen als gezin.


VELDHOVEN - De papa van de Veldhovense Luc Dieben heeft een hersentumor. Luc neemt deel aan de Kasamgroep voor lotgenoten tussen de 7 en 13 jaar, waar de vader, moeder, broer of zus in het gezin kanker heeft.


Geborgen en veilig:


Laura van Nispen legt uit: "De bedoeling is dat we de groep starten in maart, ervan uitgaande dat we de Lockdown uit zijn. Het zijn geborgen, veilige bijeenkomsten, waarbij de ouders apart en soms ook samen meepraten over wat hen bezig houdt en de gevoelens die daarbij los komen. Het zijn bijeenkomsten waarin je kunt leren en mag huilen, maar ook lachen."


"Ook creatief bezig zijn is een onderdeel van het programma. Het is me als kind altijd bijgebleven dat ik één keer in Inloophuis De Eik ben geweest. Zó warm!"


Getrainde Kasam-coaches:


"Er zijn in Nederland nu nog maar een tiental Kasam-coaches, waar ik - in Veldhoven - er één van ben", gaat Van Nispen zorgzaam verder.


"Vanuit mijn eigen ervaring in mijn jeugd, ben ik geraakt door deze vorm van begeleiding en heb ik contact gezocht met Brigitte de Bruin. Zij heeft zelfborstkanker gehad op jonge leeftijd, terwijl ze 3 jonge kinderen had in de basisschoolleeftijd. Toen zij 3 jaar geleden Kasam ontwikkelde en zich ook specialiseerde in rouw en verlies, is zij vanuit háár ervaring, eerst lotgenotengroepen voor vrouwen met borstkanker gaan begeleiden."


"Later is Brigitte iets voor de doelgroep in de leeftijdscategorie van 7 tot 13 jaar gaan doen. Daar hebben zich later andere begeleiders bij aangesloten en nu zijn we 3 jaar en een Kasam-training verder. Wij hebben allen al een gedegen pedagogische achtergrond en vaak ook een eigen praktijk, waarin we al de nodige ervaring hebben in het deskundig begeleiden en coachen van personen."


Ook worden vrijwilligers gevraagd om hartjes te breien. De tasjes met spullen worden gebracht en gehaald.


Zie ook het hoofdstuk Kanker in het gezin op de website www.fiksbegeleiding.nlInformatie:


Aanmelden voor de Kasam-groep? Vragen? Of breien voor Kasam? E-mail info@fiksbegeleiding.nl  Of bel (06) 82.935.242.Maandagavond 15 Feb 2021 19.30 uur start de ouderavond bij Inloophuis de Eik.


De eerste bijeenkomst van de kindergroep is woensdag 10 maart 2021 15.30 uur bij Inloophuis de Eik, Klein Tongelreplein 8, 5613 KK Eindhoven.


Mireille Camps.


Bijeenkomsten om te leren en te huilen, maar ook om te lachen.
Bron: www.veldhovensweekblad.nl/nieuws/algemeen