SamenhuiS, inloophuis voor mensen met kanker in Alphen heeft na jaren krapte nu alle ruimte.

29-11-2019 17:49


Auteur: Morvenna Goudkade - ad.nl/alphenRitha Bakker, Evert Franse, Immy Franse en Bep Arents in het nieuwe pand van het SamenhuiS aan de Grebbeberg in Alphen.

Foto: Peter Franken.
Jarenlang was het inschikken geblazen. Het SamenhuiS, voor mensen die leven met kanker, was erg krap behuisd. Maar nu is er een nieuwe pand gevonden en is de verhuizing begonnen.

Het is flink aanpoten voor de vrijwilligers van het inloophuis. In de stromende regen wordt de vrachtwagen ingeladen met meubilair en verhuisdozen. Het SamenhuiS gaat van de kleine behuizing in de Uranusstraat, naar een groter pand aan de Grebbeberg in Alphen. Daar wordt alles weer uitgeladen en naar binnen gedragen. Banken en kastjes worden met vereende krachten naar verschillende ruimtes gesjouwd. Evert (71) en Immy Franse (68) hebben ook zoon Onno (40) ingeschakeld. ,,We hadden nog wat spierballen nodig", knipoogt Immy.


Het echtpaar is al jarenlang actief als vrijwillig coördinator en als gastheer en gastvrouw. Ook Ritha Bakker (57) en Bep Arents (64) horen bij het vaste team. De verhuizing hebben ze met elkaar gedaan, vertellen ze. ,,Van tevoren hebben we het nieuwe pand helemaal klaar gemaakt en laten schilderen. We hebben een nieuwe vloer en een nieuwe keuken, die zijn gesponsord. Zelf hebben we al zoveel mogelijk spullen hierheen gebracht, met onze eigen auto's. Zodat er in de vrachtwagen genoeg ruimte was voor de meubels."


Huiskamer:Mensen dat we hier de hele dag zware gesprekken voeren, maar er wordt ook veel gelachen."

Immy Franse.Ritha's huis fungeerde tijdelijk als opslagruimte, vertelt ze. ,,Ik heb de spullen van de crea-afdeling maar even bij me thuis gezet, dan stonden ze niet in de weg." De vrijwilligers geven een kleine rondleiding in hun nieuwe inloophuis: een ontvangstruimte met grote tafel, een huiskamer, een gecombineerde activiteiten- en loungeruimte en een keuken. ,,We kunnen hier alles doen, zonder dat we steeds de boel moeten verbouwen", constateert Ritha tevreden. ,,Eerder hadden we maar één ruimte, dus dat was steeds improviseren."


Ze zijn blij met alle hulp en steun die ze hebben gekregen rondom de verhuizing. Zoals van hun vaste schoonmaakbedrijf dat de verhuisvrachtwagen ter beschikking stelde, met eigenaar Marco Rietveld als chauffeur.Het inloophuis is een weekje dicht vanwege de verhuizing. Normaal zijn er doordeweeks allerlei inloopmomenten en activiteiten, zowel voor volwassenen als voor kinderen en jongeren. ,,Soms denken mensen dat we hier de hele dag zware gesprekken voeren over kanker", zegt Immy. ,,Dat kan wel, maar er gebeurt ook veel meer. Er wordt ook veel gelachen."


Fantastisch:

Bep kwam in aanraking met het inloophuis, omdat haar man er graag naar toe ging toen hij kanker kreeg. ,,Hij vond het fantastisch. Dan nam hij zijn gitaar mee en ging hier lekker liedjes zitten spelen. Vonden mensen heel leuk."


Toen haar man was overleden, werd Bep vrijwilligster. ,,Ik wil iets betekenen voor een ander en ben daarom gastvrouw geworden."


Evert, Immy en Ritha waren actief bij de Samenloop voor Hoop, wat de basis was voor het inloophuis. ,,In onze familie komt veel kanker voor," zegt Evert. Dat geldt ook voor Ritha, die haar man verloor aan de ziekte. ,,Ik ben van de Samenloop meegegaan naar het Inloophuis, nu vijf jaar geleden."


De komende dagen wordt er nog hard gewerkt, want dinsdagochtend gaat het SamenhuiS weer open voor de bezoekers. ,,Als onze gasten om half elf op de stoep staan, moet het hier piekfijn in orde zijn.


Op 23 januari 2020 wordt de nieuwe behuizing officieel geopend en dan is het meteen open dag.Bron: www.ad.nl