Sander kon door kanker bijna niet meer lopen en wandelt nu 120 kilometer naar huis.

04-06-2021 17:48Auteur: Henri van Veen - www.omroepgelderland.nl/nieuwsSander Van Loon (midden) met zijn broer Thomas en vader Frits.

Foto: Familie Van Loon.NIJMEGEN - Een bijzonder moment in Nijmegen. Een patiënt van het Radboudumc die door een zeldzame vorm van kanker amper kon lopen, wandelt vrijdag het ziekenhuis uit. En hij loopt naar huis, 120 kilometer verder. Voor het Radboud Oncologie Fonds.


Hij was nog maar 14 toen Sander van Loon in 2012 te horen kreeg dat er tumoren op zijn zenuwen groeiden. Sindsdien onderging hij al drie zware operaties. Na de operaties kon Sander bijna niet meer lopen. Maar vrijdag loopt hij met zijn vader Frits en broer Thomas naar Tiel - de eerste etappe van een driedaagse tocht van totaal 120 kilometer naar zijn woonplaats Papendrecht.


Onderweg zamelt het drietal geld in voor het Radboud Oncologie Fonds.'Behandelmethodes bestonden tien jaar geleden niet'


"We weten hoe belangrijk onderzoek is. Behandelmethodes die er nu zijn bestonden tien jaar geleden niet eens. Als het niet voor mezelf is, dan voor alle anderen die ooit een behandeling moeten ondergaan", zegt Sander.


Na de eerste wandeling volgen zaterdag 5 juni 2021 en zondag 6 juni 2021 de resterende etappes, eerst van Tiel naar Gorinchem en een dag later de slotetappe naar Papendrecht.


Marieke Kokkeler is van het Radboud Oncologie Fonds. Ze is blij met de actie van de drie, zei ze op Radio Gelderland: "Met het geld kunnen we nog meer onderzoek doen. Ze hebben al bijna 6500 euro ingezameld."


De drie worden vrijdag 4 juni 2021 uitgezwaaid door de behandelde arts van Sander, Carla van Herpen en haar team. Kokkeler: "Dat is een kippenvelmoment voor ons."


Vierdaagse van Nijmegen:


De familie Van Loon wandelt al een paar jaar als team de Nijmeegse Vierdaagse om geld op te halen voor de zeldzame vorm neurofibromatose type 2, de officiële benaming van de ziekte van Sander.


De oudste zoon van de familie wordt hiervoor behandeld in het Radboudumc. "Omdat zijn toekomst onzeker is, hebben we besloten om samen de grenzen op te zoeken en nog te genieten van alle mooie momenten onderweg tijdens onze wandelingen", zegt Frits van Loon. "Hoe zwaar het wandelen soms ook gaat."Beluister het gesprek tussen Frank van Dijk en Marieke Kokkeler.
Bron: www.omroepgelderland.nl