Saskia maakt van haar reusachtige achtertuin in Lettele speeltuin voor ernstig zieke kinderen.

02-04-2020 16:24


Auteur: Bas Klaassen - ad.nl/deventerSaskia Brinkhof uit Lettele maakt van haar achtertuin een speeltuin voor ernstige zieke kinderen.

Saskia Brinkhof uit Lettele maakt van haar achtertuin een speeltuin voor ernstige zieke kinderen.

Foto: Bert Kamp.

Ook in tijden van corona kunnen de meeste kinderen gelukkig nog steeds buiten spelen. Dat is voor ernstig zieke kinderen niet vanzelfsprekend, zegt Saskia Brinkhof. Dus bouwt ze haar eigen reusachtige achtertuin in het landelijke Lettele om tot speeltuin voor kwetsbare kindjes. ,,Mijn moederhart voelt dat hier behoefte aan is."
                           

Kinderen die bijvoorbeeld kanker hebben en chemo ondergaan, zijn kwetsbaar en kunnen niet zomaar naar de speeltuin om de hoek, zegt de inwoonster van Lettele. Dus bouwt ze nu haar eigen achtertuin in het landelijke Lettele bij Deventer maar om tot speelplek. Voor één gezin tegelijk, met eigen ingang. Alles om het besmettingsgevaar te minimaliseren. 


Ze deed haar idee op, toen ze een bericht zag op het Instagram-account van fotograaf William Rutten. Daarbij stond een foto van de 10-jarige Noor, die een hersentumor heeft, daarvoor chemo krijgt en daardoor een extra lage weerstand heeft. Het meisje zit daardoor noodgedwongen thuis, tot eigen onbegrip. 'Ik vraag mijn ouders soms: waarom mag ik niet buiten spelen terwijl andere kinderen het wel mogen?' 


Dat bericht raakte Brinkhof (46, zelf moeder van drie kinderen) zo, dat ze een oproep doet. Ze vraagt ondernemers om hulp om te helpen haar reusachtige achtertuin om te bouwen tot speeltuin. Ruimte genoeg, zegt ze. ,,We hebben bijna één hectare achter het huis." 


Serieuze vormen:

Het speelpark in de achtertuin begint langzaam serieuze vormen aan te nemen, zegt ze. ,,Ik dacht: bijvoorbeeld demomodellen van speeltoestellen, die staan toch maar te verstoffen. Dat valt nog een beetje tegen, maar het begint te komen."


Een lokale winkel in binnen- en buitenspeeltoestellen levert bijvoorbeeld skelters, die de kinderen kunnen gebruiken. ,,Van een ander heb ik een picknicktafel gekregen, er komen minigoaltjes en ik ga zelf dit weekend een hele grote trampoline kopen. Die verkoop ik dan later wel weer. Dit gaat helemaal goed komen."


Ze garandeert dat kinderen die komen spelen met niemand anders in aanraking hoeven komen, ook niet met haar. ,,Daarom kan het ook alleen op afspraak en echt maar één gezin tegelijk. Ze kunnen de auto parkeren en dan via hun eigen ingang naar binnen. En wat ik heel belangrijk vind om te zeggen: uiteraard is alles kosteloos."


Glijbaan:

Waar de geïmproviseerde speeltuin nog echt behoefte aan heeft? ,,Wat ik mis: een goede glijbaan. Ik heb er wel enkele aangeboden gekregen, maar daarvan was bijvoorbeeld het trapje kapot. Dat wil ik niet. Ik wil de kinderen echt iets te bieden hebben, anders wil je ook niet uit je huis hierheen." 


Op dit moment is de speeltuin nog volop in wording. Voor Brinkhof is het nog afwachten hoeveel animo er is. Aanmelden kan via haar mailadres: info@sas-design.nl. Vanaf zaterdag gaat ze contacten leggen, bijvoorbeeld met Stichting Bo Minnee, een stichting voor ernstig zieke kinderen. ,,Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is dat deze mogelijkheid er is, als je thuis zit met een heel ziek kindje. Ik voel in mijn moederhart dat hier behoefte aan is." Ik voel in mijn moederhart dat hier behoefte aan is.

Saskia Brinkhof, Inwoonster van Lettele, tovert achtertuin om tot speeltuin.
KWF: 'Kinderen met kanker niet extra vatbaar, wel extra kwetsbaar'

Het is niet zo dat kinderen of andere kankerpatiënten sneller besmet raken met het coronavirus, zegt woordvoerder Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. ,,Dat is een misvatting. De kans dat ze ziek worden is even groot als bij iemand die bijvoorbeeld 30 is en topfit is."


Toch zijn ze wel een risicogroep, legt hij uit. ,,De complicaties kunnen veel heftiger zijn bij iemand wiens gezondheid niet heel erg goed is. In die zin lijkt het op een gewone griep. Als je topfit bent, dan kun je die makkelijker hebben, dan als je bijvoorbeeld chemokuren volgt. Dan is dat veel gevaarlijker."


Dus zijn kankerpatiënten extra voorzichtig. ,,Er wordt ook echt aangeraden: vermijd contact met anderen. Ziekenhuizen waar coronapatiënten worden geholpen zeggen ook: als het niet nodig is, kom dan niet naar het ziekenhuis, juist vanwege het besmettingsgevaar." 
Bron: www.ad.nl