Scemblix van Novartis krijgt voordeel om chronische myeloïde leukemie 3e of vaker te behandelen.

02-07-2023 17:13

 

 

Auteur: Kim Yun-mi  - koreabiomed.com/news

 

 

 

Scemblix (asciminib) van Novartis zal vanaf volgende maand een vergoeding ontvangen voor de derdelijnsbehandeling of meer van patiënten met chronische myeloïde leukemie in Korea.

 

 

 

 

 

 

De Health Insurance Review and Assessment Service (HIRA) zei donderdag dat het details heeft herzien en gepubliceerd over de criteria en methodologie voor medische voordelen voor medicijnen die worden voorgeschreven en toegediend aan kankerpatiënten.

 

Scemblix is ​​ontwikkeld als een tyrosinekinaseremmer (TKI) van de vierde generatie en kreeg op 9 juni 2022 goedkeuring van het Ministerie van Voedsel- en Geneesmiddelenveiligheid voor de behandeling van volwassenen met Philadelphia-chromosoom-positieve chronische myeloïde leukemie (Ph+ CP-CML) in de chronische fase en werden behandeld met twee of meer TKI's.

 

HIRA's laatste aankondiging gaf aan dat Scemblix erin geslaagd is om zijn naam op de vergoedingenlijst te zetten een jaar na goedkeuring.

 

De vergoedingscriteria van Scemblix zijn dezelfde als goedgekeurd door het ministerie.

 

Scemblix vertoonde verbeterde moleculaire en cytogenetische responspercentages (MMR en CCyR) in vergelijking met tweede generatie TKI bosutinib (Bosulif) in de fase 3 ASCEMBL-studie bij patiënten van 18 jaar en ouder met chronische myeloïde leukemie in de chronische fase.

 

In de studie was het moleculaire responspercentage (MMR) in week 24 25,5 procent en 13,2 procent voor Scemblix en Bosulif, en het cytogenetische responspercentage (CCyR) in week 24 was 40,8 procent versus 24,2 procent.

 

Scemblix toonde ook klinisch nut aan in de MAIC-studie die het indirect vergeleek met ponatinib (Iclusig), een TKI van de derde generatie. In deze studie was MMR na 24 maanden 34 procent versus 23 procent voor Semblix en Iclusig, en CCyR na 12 maanden was 42 procent versus 43 procent.

 

Op basis van deze onderzoeken bevelen huidige leerboeken en NCCN-richtlijnen Scemblix aan als categorie 2A voor de behandeling van CML in de chronische fase bij patiënten die resistent of intolerant zijn voor twee of meer eerdere TKI's.

 

De verzekeringsdekking voor Scemblix in Korea is echter beperkt tot patiënten zonder de "T315I"- of "V299L"-mutaties. Het is ook gebaseerd op selectiecriteria uit de klinische literatuur.

 

De T315I- en V299L-mutaties zijn de meest voorkomende vormen van BCR-ABL-kinasedomeinmutaties, waarvan bekend is dat ze resistentie tegen TKI's veroorzaken.

 

Patiënten die resistent zijn tegen TKI's hebben meer kans om te falen in de behandeling. In dit geval is een hoge dosis ponatinib momenteel de voorkeursbehandeling, wat verklaart waarom het werd uitgesloten van de terugbetalingscriteria van Scemblix.

 

Bovendien zal de terugbetaling van Scemblix waarschijnlijk bijdragen aan de overleving op lange termijn van patiënten met chronische myeloïde leukemie in Korea en de medische kosten verlagen. Dat komt omdat het huidige behandelingsparadigma voor chronische myeloïde leukemie op weg is naar het doel om uiteindelijk te stoppen met medicijnen.

 

"De gemiddelde leeftijd waarop chronische myeloïde leukemie in Korea begint, is ongeveer 49-50 jaar oud, ongeveer 10 jaar eerder dan in het Westen", zegt Dr. Kim Dong-wook, een wereldberoemde expert in de behandeling van chronische myeloïde leukemie. leukemie en lid van het klinische onderzoeksteam dat Scemblix ontwikkelde. Hij is professor aan de afdeling hematologische tumorgeneeskunde van het Uijeongbu Eulji Medical Center. "De jongere aanvangsleeftijd betekent dat patiënten langer medicatie moeten innemen, wat de gezondheid van de overheid belast. verzekeringsfinanciën."

 

Kim vervolgde echter dat het vanuit het oogpunt van de ziektekostenverzekering nuttig kan zijn om vroegtijdige toegang te bieden tot zeer effectieve medicijnen zoals Scemblix.

 

"Door de duur van de behandeling te verkorten, kan het aantal patiënten dat het medicijn vroegtijdig kan stoppen toenemen en de bijwerkingen verminderen, waardoor extra bijkomende kosten worden verminderd", voegde Kim eraan toe.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.