Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij.

10-03-2018 17:03


Auteur: rianne marijs - margriet.nl/fitengezond
Het is zeldzaam en komt dus gelukkig niet vaak voor. En als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het goed behandelbaar. Hoe herken je schaamlipkanker?


Schaamlipkanker, ook wel vulvakanker genoemd, is een zeldzame maar kwaadaardige aandoening die meestal in de huidcellen van de schaamlippen ontstaat. De ziekte treft gelukkig 'maar' zo'n 350 vrouwen per jaar, van wie de meeste ouder zijn dan zeventig. De tumor is relatief eenvoudig te verwijderen. Maar als je er niet op tijd bij bent, kunnen de kankercellen uitzaaien via je bloed en de lymfeklieren.


Eerste symptomen lijken onschuldig:

Het lastige van deze vorm van kanker is alleen dat de eerste symptomen vrij onschuldig lijken. Met klachten zoals jeuk, een branderig gevoel en soms bloedverlies zullen de meeste vrouwen niet meteen naar de huisarts stappen. Omdat de aandoening weinig voorkomt, zal die bij deze vaginale kwaaltjes bovendien niet altijd aan vulvakanker denken. Je arts zal hier wel rekening mee houden als je pijn of een branderig gevoel rond je schede hebt, plassen pijn doet of branderig voelt of als je bloederige afscheiding hebt.Oppassen bij zwelling of wondje:

Meestal kun je, ook in een vroeg stadium, zien dat er iets met je schaamlippen aan de hand is. Als je een zwelling of oppervlakkige verdikking voelt of een wondje hebt rond de schede, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Oók als je verder geen last hebt van jeuk of irritatie. Heb je een of meer van deze klachten en zijn ze na twee weken nog niet over, ga dan naar de dokter.


Kijk voor meer informatie over schaamlipkanker en de behandeling op Kanker.nl
Bron: www.margriet.nl