Scholier Andy uit Almelo hanteert lasapparaat voor kankerbestrijding: ‘met papa in gedachten’.

06-03-2020 17:33


Auteur: Henk Bouwhuis - ad.nl/almelo.Pius X-scholier Andy Boertien legt de laatste hand aan zijn zelf ontworpen mobiele constructie om kratten te vervoeren.

Foto: Henk Bouwhuis.

ALMELO - Met een bijzonder werkstuk heeft techniekleerling Andy Boertien (16) uit Almelo geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Zijn vader Arjan, die vier jaar geleden overleed aan de gevolgen van de ziekte, was daarbij geen moment uit zijn gedachten. 

Zagen, lassen en monteren;  een dikke twintig uur heeft Andy Boertien in de techniekhal van scholengemeenschap Pius X gewerkt aan de metalen constructie. Geholpen door zijn klasgenoten Bert Bekhuis en Niels Kulpe.  Het is een groot mobiel rek. Bestemd voor Fader Music, die zo op een handige manier kratten met kabels, lampen en andere materialen kan verrijden. De Almelose firma, gespecialiseerd in verhuur van geluid en licht, betaalt er 250 euro voor. Het geld gaat naar KWF Kankerbestrijding.


Emotioneel:

Voor Andy is het een bijzondere opdracht. Hij verloor vier jaar geleden zijn vader Arjan, die aan darmkanker leed. "Ik denk elke minuut aan hem. Ook als ik aan het lassen ben." Af en toe best wel emotioneel, geeft de vmbo4-leerling metaaltechniek aan. "Maar je hebt ook plezier als je samen met je kameraden zo'n rek maakt." 


Nooit opgeven:Het is mooi dat ik andere mensen kan helpen, door geld te geven voor onderzoek. Ik weet hoe zwaar het is als iemand in je familie kanker heeft.

Andy Boertien, Leerling metaaltechniek Pius X.Andy is tevreden over het resultaat.  "Ik weet zeker dat ook papa trots op me zou zijn. Hij heeft me meegegeven dat je altijd moet doorgaan. Hij gaf zelf ook nooit op. Ook niet toen de kans op genezing heel klein was." Andy is blij dat hij op deze wijze een steentje kan bijdragen aan de kankerbestrijding.  "Het is mooi dat ik andere mensen kan helpen, door geld te geven voor onderzoek. Ik weet hoe zwaar het is als iemand in je familie kanker heeft. Het was een klotentijd." Vorig jaar is ook de opa van Andy aan deze ziekte overleden. 


Heel knap:

Bij de aflevering van het rek in de techniekhal, op woensdagochtend,  gaat de duim van docent Jos van Helden omhoog. "Het is heel knap als leerlingen op deze leeftijd zo'n rek ontwerpen en in elkaar lassen. Ik heb ze wat tips gegeven, maar hoefde ze niet aan te sporen", vertelt Van Helden. Het compliment komt Andy, die dit jaar examen doet, goed van pas. Hij wil onderwaterlasser bij de marine worden. Fader Music-directeur René Bosch is in zijn nopjes met het verrijdbare rek. Andy krijgt een knuffel van moeder Annelies Boertien. "Ik ben heel trots op je", zegt ze. 


Alpe d' HuZes:

Docent Van Helden zet zich eveneens persoonlijk in voor KWF Kankerbestrijding. Met twaalf collega-docent van de Pius X school aan de Catharina van Renneslaan neemt hij op 4 juni in Frankrijk deel aan Alpe d' HuZes. Voor de eerste keer. "Vorig jaar is een leerling aan kanker overleden", vertelt Van Helden over de drijfveer. Het is de bedoeling om  10.000 euro bij elkaar te fietsen. Dankzij Andy is de eerste 250 euro nu binnen.  De leraar noemt nog een reden om aan de actie mee te doen. "Het k-woord is regelmatig te horen op school. Het is goed om er op deze manier aandacht aan te besteden en er een positieve lading aan te geven."Het bijzondere werkstuk, met vlnr moeder Annelies Boertien, Niels Kulpe, René Bosch, Bert Bekhuis en Andy Boertien.

Foto: Pius X.
Bron: www.ad.nl