Schoolkinderen helpen in de strijd tegen kanker: ‘We hopen dat er straks niemand meer aan dood gaat’.

19-02-2020 20:41


Auteur: Fred Vermeer - ad.nl/westland.Tientallen kinderen in actie tijdens de spinningmarathon in sporthal de Wielepet in Monster. 

Foto: Thierry Schut.
Bijna duizend leerlingen zitten vrijdag 13 maart 2020 op de spinningfiets in sporthal De Wielepet om geld bij elkaar te trappen voor Team Westland. Organisator René van Dijk van de spinningmarathon gaat alle deelnemende scholen af om te vertellen over de strijd tegen kanker.

Wij gingen met hem mee.


De Prins Willem Alexanderschool is altijd heel actief als het om de spinningmarathon gaat, had René van Dijk, in het dagelijks leven beheerder van sporthal De Wielepet in Monster, vooraf al gezegd. Dat  klopt, want het klaslokaal puilt uit als hij zijn verhaal begint. Niet zo gek, want de school is zó groot dat er twee groepen zeven en acht zijn.

De hoogste groepen vormen de doelgroep voor de spinningmarathon, die op de vrijdag voor de Wielepetcross, de opvolger van de Wollebrandcross, wordt gehouden. ,,Groep 8 heeft al een keer meegedaan, voor groep 7 is het nieuw", trapt Van Dijk af. ,,Vonden jullie het vorig jaar pittig? Niet? Nou, dan gaan we daar wat aan doen. Ik heb van de dj al begrepen dat hij de muziek zit jaar nóg wat harder zet."


Genezen:

Op de vraag op de kinderen weten wat Team Westland doet, komt meteen een antwoord. 'Voor mensen die ziek zijn', klinkt het. 'Om geld op te halen tegen kanker', zegt een ander.


,,Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is of ziek is geweest", vervolgt Van Dijk. ,,We hopen met het geld dat we ophalen dat kanker straks geen ziekte meer is waar mensen dood aan gaan. Dat ze ervan genezen of niet meer zo ziek van worden. Er is al heel veel bereikt, maar nog niet genoeg. We moeten dus nog even door."


Het antwoord op zijn vraag naar welke berg de leden van Team Westland elk jaar gaan, laat ook niet lang op zich wachten. ,,De Tourmalet", zegt een jongen resoluut. ,,Ben je daar geweest?", vraagt Van Dijk. ,,Ja, met de auto, niet op de fiets", zegt de tiener. Team Westland gaat de bekende Franse berg dit jaar voor de vijfde keer fietsend, hardlopend of wandelend trotseren.


Tekst gaat verder onder de Foto:René van Dijk in gesprek met schoolkinderen.

Foto: Team Westland. Logeren:

Op tafel heeft Van Dijk een stapel enveloppen neergelegd. ,,Het zou heel erg leuk zijn als jullie je allemaal laten sponsoren door familie, vrienden, buren of wie dan ook" legt Van Dijk uit. ,,Als je nou volgende week in de vakantie gaat logeren, zou ik die zeker meenemen." Op de voorkant van de envelop is ruimte waar sponsors hun namen kunnen opschrijven. Maar wat nou als die regels vol zijn? ,,Dan heb je de hele achterkant nog", reageert Van Dijk, terwijl hij de envelop omdraait.


En als die ook vol is? ,,Dan mag je me bellen."


,,Maar het is geen wedstrijd", haast de organisator van de spinningmarathon zich daarna te zeggen. ,,Het gaat erom dat je allemaal je best doet. Team Westland maakt er in Frankrijk ook geen wedstrijd van." 

Je ziet heel goed de verschil­len tussen de scholen, maar allemaal doen ze mee.


Roken, drinken, snoepen:

Dan tot slot nog een klein lesje over gezond leven. ,,Kijk, wij moeten als leden van Team Westland hard trainen en gezond leven om fit te zijn op de berg. Dus niet roken, niet te veel alcohol drinken en niet te veel snoepen. Als je gezond leeft, dan heb je een kleinere kans om ziek te worden."


Het zit er weer op bij de Prins Willem Alexanderschool. De boodschap is duidelijk. Er is nog net genoeg tijd voor een bakkie bij thuisbasis De Wielepet, voordat de naastgelegen Willemsschool in Monster aan de beurt is. ,,We zijn heel hard gegroeid met de spinningmarathon", blikt Van Dijk terug. ,,De eerste keer hadden we 300 scholieren, toen 600, daarna 800 en nu 950. Groter kunnen we niet worden. We hebben tweehonderd fietsen staan en spinnen in zes blokken. Het zou in vijf blokken kunnen, maar dat valt qua reizen niet te plannen."


Sommige scholen rouleren, andere zijn er elk jaar weer bij. ,,We proberen wel één of twee scholen per dorp te hebben, zodat het Westlandbreed gedragen wordt." Dertien scholen doen er mee, van alle scholenkoepels. ,,Je ziet heel goed de verschillen tussen de scholen, maar allemaal doen ze mee." Met z'n allen voor het goede doel.  Bron: www.ad.nl