SCK te België produceert nieuw radio-isotoop om leverkanker beter te bestrijden.

17-06-2021 17:16Auteur: Marc Helsen - gva.be
De binnenkant van de BR2-reactor bij het SCK in Mol.  

Foto: SCK.Mol - Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol gaat een nieuw radio-isotoop voor kankerbestrijding aanmaken in de BR2-reactor. Het SCK werkt daarvoor samen met het Nederlandse bedrijf Quirem Medical. Het SCK wil op die manier de strijd tegen leverkanker opvoeren.


Een veelbelovende behandeling voor leverkanker is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop holmium-166. Leverkanker staat op de zevende plaats van vaakst voorkomende kankers wereldwijd. Elk jaar krijgen 905.677 mensen de diagnose leverkanker. Dat is 4,7% van alle kankers die in 2020 werden ontdekt. Voor 830.180 patiënten liep dat uiteindelijk fataal af. Leverkanker staat daardoor op de derde plaats van de meest dodelijke vormen van kanker.Omliggend weefsel sparen:


In augustus 2020 kondigden de Aalsterse ziekenhuizen ASZ en OLV aan dat ze voor het eerst een dergelijke behandeling hebben toegepast. De radio-isotoop wordt in de vorm van miljoenen kleine bolletjes - elk bolletje is kleiner dan de dikte van een haar - in de slagader van de lever gespoten. De holmiumbolletjes - zogenaamde holmiummicrosferen - lopen vast in de allerkleinste haarvaten van de levertumoren en geven daar lokaal hun straling af. De tumoren krimpen of verdwijnen, terwijl het omringde gezonde leverweefsel gespaard blijft. Naar verwachting neemt de overlevingskans voor patiënten daardoor toe.


De radioactieve microbolletjes kunnen worden ingezet bij primaire leverkanker of bij uitzaaiingen in de lever. Patiënten met leverkanker bij wie opereren geen optie is, komen in aanmerking voor deze behandeling, beter bekend als 'selectieve interne radiatie (SIRT)'.


Dat leverkankerpatiënten een SIRT-behandeling met holmiumbolletjes kunnen genieten, is te danken aan het Nederlandse medische technologiebedrijf Quirem Medical. Dat is een spin-off van het University Medical Center in Utrecht.


Hun product QuiremSpheres is het enige commercieel verkrijgbare SIRT-product op basis van holmium-166. Sinds kort gebruikt dat bedrijf de BR2-onderzoeksreactor van het SCK voor de productie van zijn holmiumbolletjes.Beter zichtbaar in scanner:


"Na een periode van intensief testen, zijn we blij dat we de BR2-reactor in Mol kunnen gebruiken voor de productie van onze geneesmiddelen", zegt Jan Sigger, CEO van Quirem Medical. "De hoge betrouwbaarheidsgraad van de BR2-reactor zal ervoor zorgen dat we aan de toenemende vraag naar ons productie-item in Europa tegemoet kunnen komen."


"Tot op heden wordt het radio-isotoop yttrium-90 veel gebruikt voor de behandeling van leverkanker", zegt Wendy De Groote, woordvoerster van het SCK. "Maar het voordeel van holmium-166 is dat het, in tegenstelling tot yttrium-90, in lage concentraties zichtbaar is in een MRI-scanner en SPECT-onderzoek. Dat laat medici toe om de distributie van de radioactieve holmium-90-bolletjes in de lever beter te doseren, wat dan weer tot een meer accurate evaluatie van de behandeling leidt."


Het SCK is wereldleider op het gebied van de productie van medische radio-isotopen.
Bron: www.gva.be