Serie: kankeronderzoek raakt corona.

16-05-2020 17:48

Ontvangst eerste analyse van bloedmonsters.
Yes! Het Kvistborg corona/kankerteam is er klaar voor! Ze gaan op zoek naar het exacte stuk van het coronavirus dat onze immuuncellen kunnen herkennen zodat ze de strijd kunnen aangaan.


"We krijgen nét de eerste analyse terug van onze 25 bloedmonsters van Italiaanse coronapatiënten", zegt kankeronderzoeker Anastasia Gangaev. "Geïnfecteerde lichaamscellen presenteren virusdeeltjes namelijk op specifieke moleculen op hun oppervlak. Hierdoor kunnen immuuncellen ze herkennen en in actie komen. Verschillende mensen hebben echter verschillende van zulke herkenningsmoleculen in hun gereedschapskist. Deze eerste analyse laat zien welke herkenningsmoleculen elke patiënt heeft. Nu kunnen we die presentatie van virusdeeltjes nabootsen in het laboratorium, en onderzoeken welk deel van het coronavirus de immuuncellen van de patiënt kunnen herkennen. Het mooie is: deze zogenaamde T-cellen hebben dat onthouden van toen ze nog in de patiënt zaten en het virus voor het eerst ontmoetten. Binnen een paar dagen hebben we de eerste voorlopige resultaten!"


4 mei 2020: kankeronderzoek raakt corona:

Kankeronderzoeker Pia Kvistborg en haar team hebben besloten te willen bijdragen aan het opvullen van de kennislacunes die ons ervan weerhouden het coronavirus te bestrijden. "We hebben een vrij unieke techniek ontwikkeld om menselijke immuuncellen te bestuderen en we dachten... misschien kunnen we een klein stukje van de puzzel vinden. Het punt is: het is nog grotendeels onbekend welk deel van het virus de immuuncellen die T-cellen heten precies herkennen. En deze herkenning is precies waar we ons in specialiseren voor kankercellen. Ontrafelen hoe immuuncellen het coronavirus herkennen kan van groot belang zijn voor de ontwikkeling van vaccins en het begrijpen van immuniteit. "


Toen hij hoorde van Pia's idee, beloofde Italiaanse collega Andrea Cossarizza haar onmiddellijk om bloedmonsters te verzamelen van patiënten in Italië. De Universiteit Leiden opende tijdelijk het laboratorium van Huib Ovaa zodat ze de korte eiwitfragmenten konden maken die Pia en haar groep nodig hebben voor de experimenten. De bloedbuisjes hebben inmiddels hun (avontuurlijke) weg gevonden naar het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. Ook de eiwitfragmenten zijn aangekomen. "We zijn klaar om te starten zodra we de resultaten ontvangen van een eerste analyse van de 'herkenners' die de immuuncellen van deze patiënten gebruiken. We willen heel graag aan de slag! We werken de komende weken in een speciaal laboratorium met extra veiligheidsmaatregelen." Volg ons voor updates!


*BD Biosciences heeft gratis reagentia beschikbaar gesteld voor deze experimenten.Steven ketelaars (PhD student) & Pia Kvistborg in het lab.
Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten