Simon (8) verzamelde 2000 flessen voor studie naar hersenstamkanker.

10-01-2020 18:24


Auteur: Lise Knipping - ad.nl/arnhemSimon Frijns heeft veel lege flessen ingezameld voor hersenstamkanker. ,,Ik denk ik ongeveer 2000 flessen heb opgehaald. Dat is best wel veel, volgens mij."

Foto: Rolf Hensel.

ARNHEM - Simon Frijns (8) kwam meteen in actie nadat hij een reportage over hersenstamkanker van het Jeugdjournaal zag. De jonge Arnhemmer verzamelde honderden statiegeldflessen om geld op te halen voor onderzoek naar de zeldzame ziekte. 

,,Een paar weken geleden keek ik naar het Jeugdjournaal en zag ik dat iemand was overleden aan hersenstamkanker. Ik zag ook dat mensen flessen inzamelden voor deze ziekte. Toen dacht ik meteen:  ik kan dat ook, en toen ben ik langs huizen gegaan om allerlei soorten flessen op te halen", vertelt Simon. Het is bizar hoeveel hij heeft bereikt in tweeënhalve week

Simon Frijns ouders.Hij heeft er tweeënhalve week over gedaan om de 2000 flessen te verzamelen. Hij deed dat samen met zijn zusje en zijn vriendje Tijmen, vertelt Simon. ,,Na school gingen we dan bij iedere deur langs om te vragen of zij flessen over hadden voor een goed doel."


Albert Heijn in Winkelcentrum Schuytgraaf wilde Simon graag een handje helpen. Naast de emballage-automaat plaatste de winkel een grote bak waar klanten hun emballage-bonnetjes in kunnen gooien. Het bedrag wat hiermee is opgehaald komt nog bovenop het bedrag wat Simon Frijns zelf heeft opgehaald.


In totaal heeft Simon ruim 320 euro ingezameld. ,,Ik weet niet precies hoeveel flessen dat zijn, daar moet ik heel goed voor rekenen. Maar ik denk ik ongeveer 2000 flessen heb opgehaald. Dat is best wel veel, volgens mij'', vertelt Simon lachend. De opbrengst gaat naar Tobias Sybesma Foundation, een foundation die zich inzet voor onderzoek naar hersenstamkanker. 


De ouders van de 8-jarige Simon zijn erg trots op hun zoon. ,,Het is bizar hoeveel hij heeft bereikt in die tweeënhalve week. Iedere ochtend voor school leverde hij alle flessen in die hij de dag ervoor had ingezameld. Wij vinden het erg knap van Simon en ook leuk om te zien hoe mensen uit de omgeving hem hielpen. Hij was enorm gemotiveerd en daardoor is dit ook zo goed gelukt."


Nagellakactie Tijn:

Hersenstamkanker is nu nog ongeneeslijk. Bij deze vorm van kanker zit de tumor middenin de hersenstam. Operatief weghalen van de kwaadaardige tumor is niet mogelijk. Tobias Sybesma Foundation zet zich in voor meer onderzoek. Zo financiert de stichting onderzoeken waarin wordt gekeken naar methodes om de tumor te kunnen vewijderen. 


In 2017 zamelde de 6-jarige Tijn, met een nagellakactie, ook geld in voor onderzoek naar hersenstamkanker. Hierdoor heeft de ziekte meer aandacht gekregen en is er meer onderzoek naar gedaan. 

 

Bron: www.ad.nl