Sjors (28) fietst binnen 24 uur van Domtoren naar Eiffeltoren: ‘Alles doet pijn. Lopen lukt nauwelijks’.

16-07-2023 17:03

 

 

Auteur: Anouk van Veldhuizen - ad.nl/utrecht

 

 

Na ruim 18,5 uur fietsen kwam Sjors aan bij zijn eindpunt: de Eiffeltoren in Parijs

Na ruim 18,5 uur fietsen kwam Sjors aan bij zijn eindpunt: de Eiffeltoren in Parijs 

Foto: Sjors van 't Hag.

 
 
 
 
 
 
 
Hij stapte op zijn fiets onder de Utrechtse Domtoren en reed - binnen 24 uur - naar de Eiffeltoren in Parijs. Met deze actie zamelde Sjors van ‘t Hag geld in voor onderzoek naar de meest dodelijke vorm van kanker. ,,Wat zijn lijdende spieren in vergelijking met de diagnose alvleesklierkanker?”
 
 
,,Mentaal ben ik best fris en ik voel me niet zo moe, ook al heb ik niet geslapen.” Maar, geeft de 28-jarige fietser gelijk toe, zijn lichaam denkt daar anders over. ,,Alles doet pijn. Vooral mijn benen doen zeer. En lopen of bukken lukt nauwelijks.” Sjors van ‘t Hag fietste ruim 500 kilometer binnen 24 uur. ,,In totaal heb ik er 23 uur en 25 minuten over gedaan, waarvan ik ruim 18,5 uur heb gefietst.”
 
 

Alvleesklierkanker:


Een aantal jaar geleden verloor Van ‘t Hag zijn oma aan alvleesklierkanker. ,,Ik heb goed gezien wat de ziekte deed, niet alleen met haar, maar van iedereen die van haar hield. Het was een heel hechte familie. Oma had echt de rol van moederkloek: ze organiseerde van alles, was gezellig en bood altijd een luisterend oor. Zien hoe zij verzwakte, brak mensen.”

 

 

Utrecht voelt als ‘mijn’ stad

Sjors van 't Hag.

 

 

 

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar alvleesklierkanker, bedacht Van ‘t Hag de tocht van Utrecht naar Parijs. Dat zijn tocht onder de Domtoren begon, was geen toeval. ,,In Utrecht heb ik gestudeerd en coach ik de roeiers van Orca. Hoewel ik er niet meer woon, voelt dit nog altijd een beetje als ‘mijn’ stad.”

 
 
Het eindpunt van zijn fietsavontuur was iets minder bijzonder. ,,Ik wilde vijfhonderd kilometer rijden en op die afstand ligt Parijs. Bovendien klinkt het wel leuk: van de ene naar de andere toren.”
 
 

Tegenwind en meevallers:


Het eerste deel van de rit ging redelijk gemakkelijk. ,,Tot ik door een Belgisch havengebied reed. Het was er stikdonker en ik zag niets meer dan wat mijn koplamp verlichtte.” Maar Van ‘t Hag trapte door en liet de duistere wegen achter zich. ,,Daarna ging het oké. De wind stond pál tegen en ook al wist ik dat van tevoren: het was zwaar. Bovendien trok de wind alleen maar harder aan. Dat werd op een gegeven moment echt een slijtageslag en dat merkte ik vanmorgen goed.”

 

 

Wat zijn lijdende spieren in vergelij­king met de diagnose alvlees­klier­kan­ker?

Sjors van ‘t Hag, Fietste in 24 uur van Utrecht naar Parijs.

 

 

 

,,Ergens tijdens de nachtetappe kreeg ik ineens superveel energie. Ik kon knetterhard wegtrappen, dat was echt fantastisch.” En dan was er ook nog de aankomst in Parijs. ,,Je rijdt de stad binnen, maar dan is het nog vijftien kilometer hè? Op een gegeven moment zag ik de toren en toen dacht ik: verdomd, ja, ik ga het nog halen ook!”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Hoewel het een zware rit was, heeft Sjors geen enkel moment aan opgeven gedacht.
Hoewel het een zware rit was, heeft Sjors geen enkel moment aan opgeven gedacht. 
 

Foto: Sjors van 't Hag.

 
 
 
 
 
 

Liefde en relativeren:


Hoewel het niet makkelijk was, peinsde Van ‘t Hag er niet over om af te stappen. ,,Best veel mensen hebben gedoneerdvoor mijn fietsactie en met hen heb ik de ‘afspraak’ dat ik fietsend in Parijs zou komen, hield ik in mijn achterhoofd. Als ik er even doorheen zat, kon ik mijn vriendin bellen. Zij reed in een volgwagen, voor het geval ik pech zou krijgen.”
 
 
 
 
 

Zien hoe oma verzwakte door alvlees­klier­kan­ker, brak mensen

Sjors van ‘t Hag, Fietste in 24 uur van Utrecht naar Parijs.

 

 

 

 

Maar de donateurs en de liefde waren niet de enige reden dat hij volhield. ,,Relativeren is een heel goed middel”, merkte Van ‘t Hag. ,,Soms denk je vol zelfmedelijden: wat heb ik het zwaar. Maar dat stelt niks voor in vergelijking met de diagnose alvleesklierkanker. Wat zijn lijdende spieren in een zelfbedachte fietsuitdaging?”

 

 

Dodelijkste kankersoort:


Met zijn fietstocht haalde Van ‘t Hag ruim 2600 euro op en dat is 1100 euro meer dan hij had verwacht. Het geld gaat naar Support Casper, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar alvleesklierkanker. En dat is hard nodig, want het is de dodelijkste kankervorm.

 

Vijf jaar nadat de ziekte is vastgesteld leeft 5 procent van de patiënten; 90 procent overlijdt binnen een jaar. Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt, waardoor de kans groot is dat de kanker zich door het lichaam heeft verspreid. Slechts één op de vijf patiënten kan behandeld worden.

 

 

 

Bron: www.ad.nl