Son en Breugel gaat zonnebrand te lijf met crèmepompjes op scholen en bij sportclubs: ‘Er is geen kind dat niet hoorde over kanker’.

07-04-2023 16:24

 

 

Auteur: Corrie Bekkers - ad.nl/son-en-breugel

 

 

Ellen van Engelen (blauwe trui) geeft kleuters aanwijzingen om zich goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Ellen van Engelen (blauwe trui) geeft kleuters aanwijzingen om zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. 

Foto: Kees Martens/DCI Media.

 
 
 
 
 
 
 
 
SON EN BREUGEL – Zon is leuk, maar ook schadelijk en dus hangen er op basisscholen, kinderdagverblijven en sportparken in Son en Breugel voortaan pompjes met zonnebrandcrème. Die werden aangeschaft door ‘Son en Breugel samen sterker’ met geld dat werd opgehaald met de wandelestafette tegen kanker die vorig jaar gehouden werd.
 
 
Op basisschool De Harlekijn hangen de gevulde dispensers op praktische plekken: de hal, ingang en in twee kleuterklassen.
 

Mirre van Engelen (9) weet dat het nodig is om je in te smeren tegen felle zonnestralen. ,,Mijn zusje Jinte en ik hebben een lichte huid. Vooral onze neus en wangen zijn snel verbrand. Vorig jaar liep ik de wandelestafette met onze klas en ik liep in het team van papa en mama. Ik weet wat kanker is. Het is een goed idee om je ook op school in te smeren als we in de zomer buiten spelen. Mama smeert ons thuis en op vakantie in maar we krijgen ook van de juf uitleg hoe je met zonnebrand op, veilig in de zon kunt spelen.”

 

 

Insmeren moet routine worden:

 

Directeur Lidwien Storimans. ,,Er is geen kind op school dat niet hoorde over kanker. Opa, oma, oom of tante; praktisch elke familie heeft met deze ziekte te maken. De komende weken besteden we aandacht aan de leuke kanten van de zon maar ook aan schadelijke effecten. Want insmeren met zonnebrandcrème moet routine worden. Voor iedereen geld: smeren kun je leren.”

 

 

Naast bewustwor­ding wilden we ook bijdragen aan gedragsver­an­de­ring.

Ellen van Engelen, ‘SB samen sterker’

 

 

 

De wandelestafette ‘SB samen sterker’ bracht vorig jaar € 101.050, 47 op. Dit bedrag werd verdeeld over kanker gerelateerde doelen zowel landelijk, regionaal als lokaal. Eén van die lokale doelen werd gevonden in het zonnebrandproject voor eigen inwoners.

 

Zeven basisscholen, negen kinderdagverblijven en zeven sportparken hangen voor 7 april de dispensers op, gevuld met zonnebrandcrème. Bovendien krijgen leerlingen en clubleden uitleg over de noodzaak van zonbescherming. Deze informatie is ook beschikbaar via de app met QR-code die op de dispenser staat.

 

 

Bewustwording:


,,Naast bewustwording wilden we ook bijdragen aan gedragsverandering”, zegt Ellen van Engelen namens de organisatie. ,,Dat kan het best als mensen zich ook daadwerkelijk kunnen insmeren. We kozen voor plekken waar kinderen zijn en voor sportparken. Want veel inwoners sporten in de volle zon. Nu worden mensen op een laagdrempelige manier geconfronteerd met veilig zonnen. We konden dit project opzetten omdat we met ‘SB samen sterker’ niet afhankelijk zijn van de standaard regelementen van KWF.”

 

Op basisschool de Harlekijn hangen vier dispensers en er zijn acht literflacons crème beschikbaar. ,,Daarmee kunnen we de hele zomer vooruit”, zegt Storimans. ,,Als de crème op is? Dan bestellen we gewoon nieuwe. Want dit project komt voort uit de saamhorigheid van het hele dorp en dat moeten we voortzetten.”

 

 

 

Bron: www.ad.nl