Sparen van de endeldarm met preoperatieve radiotherapie (chemo)

08-04-2021 21:40


Onderzoek Prof. dr. Hans de Wilt nieuwe project voor 2023.Een standaardbehandeling van endeldarmkanker is het verwijderen van die endeldarm. Nu wordt bekeken of radiotherapie (chemo) de tumor zodanig kan verkleinen of zelfs kan laten verdwijnen, waardoor zo'n ingrijpende operatie niet nodig is.Prof. dr. Hans de Wilt.

Tot 2009 was Hans de Wilt werkzaam als staflid Heelkunde in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Toen werd hij werkzaam als chirurg-oncoloog in het Radboudumc. Hij heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de behandeling van endeldarm- en dikkedarmkanker en daarmee gepaard gaande uitzaaiingen in de lever of het buikvlies.


Onlangs werd bekend dat Bergh in het Zadel een nieuw vijfjarig onderzoek gaat ondersteunen. De 's-Heerenbergse huisarts, Bart Timmers, vormt samen met Anneke Welmers de medische commissie van Bergh in het Zadel. Beiden bekijken de door het KWF en het Radboud Oncologiefonds voorgedragen onderzoeken, of een onderzoek echt bijdraagt aan de wetenschappelijke voortgang van de ziekte. Vervolgens vertalen ze de medische terminologie naar begrijpelijke taal en of een onderzoek meer of minder geschikt is om financieel te ondersteunen. Uiteindelijk doen ze een voorstel aan het bestuur van Bergh in het Zadel, die vervolgens een keuze maakt.


Prof. dr. Hans de Wilt is enorm blij dat Bergh in het Zadel 'zijn' onderzoek met een bedrag van maar liefst € 623.500 gaat ondersteunen, zo laat hij aan Simone Pastoors weten, die een uitgebreid artikel met Hans de Wilt voor De Ambassadeur schreef. Hans: ,,Het is in feite een vervolgonderzoek. De vraag is al langere tijd of het verwijderen van de endeldarm de beste oplossing is. In 90 tot 95% van de gevallen geneest de patiënt volledig. Wel krijgt de persoon in kwestie vaak een tijdelijke of permanente stoma of een aansluiting boven de anus, waardoor je vaak naar de wc moet. Ook kunnen plasproblemen en seksuele functiestoornissen optreden.''


Het onderzoek van Hans de Wilt maakt deel uit van een internationaal onderzoeksproject van naast Nijmegen ook onderzoekers in Amsterdam, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In totaal zullen er 350 proefpersonen benaderd worden om mee te werken. Zij mogen kiezen voor de huidige behandeling of voor een behandeling waarbij het doel is de endeldarm te sparen. In het laatste geval wordt er geloot tussen een behandeling met alleen radiotherapie (bestraling) of een combinatie van radiotherapie met chemotherapie. De verwachting is dat meer dan de helft van de patiënten succesvol behandeld kan worden.
Bron: www.berghinhetzadel.nl