Speciaal gebed voor bisschop: 'Onvoorstelbaar zijn leed'.

12-07-2021 14:09Auteur: Pascal Courbois - 1limburg.nl
Foto: L1 Pascal Courbois.

In de Sint Petrus Bandenkerk in Venray werd zondag 11 Juli 2021 gebeden voor bisschop Harrie Smeets die een hersentumor heeft. Volledig herstel lijkt niet meer mogelijk te zijn.


Speciaal voor de bisschop werd een noveen geschreven. Dat is een gebedsvorm waarbij men gedurende negen dagen op bijzondere wijze tot God bidt. De naam van de noveen is genoemd naar de wapenspreuk van bisschop Harrie Smeets 'In Gods naam mensen liefhebben'.


'Bestaande gebeden'


Deken en pastoor Ed Smeets (geen familie van de bisschop) uit Venray, waar de bisschop 15 jaar pastoor was, heeft namens het bisdom de noveen geschreven. "Ik heb het gebed samengesteld uit bestaande gebeden. En daar hebben we wat op de bisschop van toepassing is bij elkaar gezet en aangevuld met Limburgse heiligen, bedevaartsplaatsen en devoties. Om zo heel specifiek voor hem te bidden", zegt Smeets.Lees ook: 

Bisdom: 'Bid voor zieke bisschop Harrie Smeets'Grote vraag naar kaartjes:


Op het einde van de zondagsdienst werd de noveen voorgedragen. De aanwezige kerkgangers konden het gebed meelezen vanaf speciaal bedrukte 'kaartjes'. De vraag was echter zo groot dat er te weinig kaartjes waren. De noveen is terug te lezen op de website van het bisdom en bij de parochies van Venray.


Medeleven:


Verschillende kerkgangers zeiden na afloop van de dienst het verschrikkelijk te vinden wat Harrie Smeets is overkomen. Ze leven met hem mee: "Het is onmogelijk dat zoiets bestaat. Hij heeft veel goeds gedaan en doet dat nog steeds. Onvoorstelbaar zijn leed", aldus een kerkbezoeker. Een andere kerkganger vult aan: "Ik vind het vreselijk dat hem dit is overkomen. Ik heb een dikke kaars voor hem opgestoken."Lees ook: 

Bisschop Harrie Smeets opgenomen met hersentumor.Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.1limburg.nl