Speciale app helpt kinderen van ouders met kanker door moeilijke tijd.

09-03-2022 18:41

 

 

Het Zwolse werk-leerbedrijf 038-games heeft een game ontwikkeld speciaal voor kinderen van ouders met kanker. Het spel helpt jonge kinderen omgaan met de emoties die bij zo'n situatie spelen. Het project is het idee van Joyce de Paauw, zelf kankerpatiënt, en haar dochter.


Joyce de Paauw spreekt via een beeldbel-verbinding, want ze is op dit moment te zwak om te reizen. Ze heeft kanker en weet dat ze niet meer beter wordt. Een zware last voor haar en haar gezin, vooral ook voor haar zoontje Thobin van 4. "Het is heel moeilijk om eerlijk over zoiets te praten met je kind, over dat mama niet meer beter wordt en waarschijnlijk doodgaat. Online zocht ik daar hulp bij en kwam bij de site kankerspoken.nl" Deze site van de stichting "verdriet door je hoofd" helpt gezinnen om dit onderwerp bespreekbaar te maken, onder andere via filmpjes.


De Paauw: "Thobin wilde steeds die filmpjes opnieuw bekijken, en ik bedacht dat het jammer was dat er niet een spel was of een andere interactieve manier zodat hij iets met zijn gevoel kon doen. Ik kreeg een droom over een spel en besprak dat met mijn dochter die gamedesign studeert." Haar dochter bracht het idee in bij 038-games waar een team werd gevormd om dit te verwezenlijken."

 


Emoties:


038-games, een werk-leerbedrijf van Hogeschool Windesheim, zocht contact met Kankerspoken.nl en samen met hen werd een spel ontworpen. De game wordt in twee delen ontwikkeld, waarvan het eerste jonge kinderen helpt om met emoties om te gaan. Dat deel is nu beschikbaar voor Android (en straks ook voor iPhone).

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Kankerspoken Jagen is een spel dat kinderen helpt met emoties rond kanker om te gaan.

Foto: Harry Hol.

 

 

 

In de game mag het kind aangeven hoe het zich voelt en het spel geeft ideeën en interactieve activiteiten om iets met die emoties te doen. Zo mag het kind bijvoorbeeld als het boos is, virtueel in een kussen stompen. De activiteiten zijn gericht op jonge kinderen, die zo iets met hun gevoel aankunnen.
Update


Deel twee van het spel (dat als update wordt toegevoegd) gaat juist meer over de medische kant van kanker: wat is het precies en wat houdt de behandeling ervan in. Dat deel wordt door een nieuw team studenten ontwikkeld, en daar zijn ze nu druk mee bezig. Zo komt er waarschijnlijk een minigame waar de speler met een laser kankercellen wegschiet, om uit te leggen wat bestraling is. Een andere minigame gaat over het verliezen van haar door de behandeling, en het kind mag dan pruiken en hoeden op het hoofd slepen. Daar zitten ook grapjes tussen zoals een hanekam.


Joyce vertelt dat haar Thobin het spel inmiddels heel vaak speelt. "Ik denk niet dat hij echt begrijpt waar het precies over gaat, maar het helpt hem wel om iets met zijn emoties te doen. En het geeft een mogelijkheid om erover te praten. Ik zie dat hij er wel door tot rust komt."

 

 

 

Bron: www.rtvoost.nl/nieuws