Speciale beha verlicht klachten na borstkanker.

13-10-2022 13:23

 

 

Auteur: Christianne Schreuder - 1limburg.nl/nieuws

 

 

 

Oktober is borstkankermaand.

Foto: iStock.

 
 
 
 
 
 
Een speciale beha, ontwikkeld door en voor ex-borstkankerpatiënten, biedt verlichting bij vochtophoping in en rondom de behandelde borst: zogeheten borstoedeem. In borstkankermaand oktober is de beha voor de eerste keer officieel in Limburg gepresenteerd.

De beha is belangrijk voor de kwaliteit van leven na borstkanker, zo weet ook Annie Römers uit Berg aan de Maas.
 


Pijn en hard:


Het is vaak nog een taboe is om te praten over de klachten na borstkanker, zo merkt ze. Toch is Römers heel open over haar ervaring na de operatie en bestraling aan haar rechter borst. "Het weefsel is heel hard, doet pijn en de borst zal naarmate de dag vollopen."

 

Ze kreeg de diagnose zo’n zes jaar geleden en leeft nog iedere dag met chronisch lymfeoedeem. Het is iets dat Römers, voordat ze de beha probeerde, weerhield van dagelijkse bezigheden. "Ik doe graag nog alles zelf, zoals ramen wassen. Maar dat ging bijna niet. Mijn man zei: 'Neem dan een glazenwasser'. Maar ik wil dat graag zelf doen." Nu kan ze dat weer dankzij de beha.

 


Oplossing:


De Bratelle, de speciale beha werd door Anneke, Anita en Mariëtte uit Amersfoort ontwikkeld. Anita en Mariëtte, twee ex-borstkankerpatiënten, kregen oedeemtherapie voor de vochtafdrijving en dachten: 'Dit kan beter'. De stukjes stof met ribbels die ze meekregen om in hun beha te dragen werkten namelijk maar beperkt.


Ze bedachten daarom een beha gemaakt van ribbels en elastisch materiaal. Hierdoor ontstaat er druk om en rond de borsten. Door het dagelijks bewegen vindt er zo een soort massage plaats, waardoor er vocht afgedreven wordt. "Het is een soort onderhoud, naast de behandelingen, waardoor vrouwen minder vaak naar de oedeemtherapeut hoeven", zo vertelt maker Anneke Geitenbeek. De dames toeren deze maand door de twaalf provincies om de Bratelle in kankerinloophuizen aan patiënten te introduceren en stoppen in Limburg in Sittard en Parkstad.

 


Lymfeoedeem:


Omdat er vaak bij het operatief verwijderen van de tumor in de borst ook een stukje van het lymfekliersysteem wordt meegenomen of beschadigd, krijgen veel vrouwen te maken met vochtophoping. Dit kan zowel in de borst, onder de oksel, rond de arm of zelfs op de rug plaatsvinden en hinder geven in het dagelijks bewegen en functioneren.


Oktober is borstkankermaand. Wereldwijd staat men dan stil bij deze vorm van kanker. Steeds vaker is daarbij ook aandacht voor de kwaliteit van leven na het ziekteproces.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier