Speciale pen uit Zwolle maakt einde aan pijnlijke ‘tattoopunten’ bij behandeling kankerpatiënten.

17-09-2019 17:40


Auteur: Lex van Kooten - ad.nl/zwolleAnnelies Maas demonstreert op het radiotherapiecentrum van Isala in Zwolle de werking van Comfort Marker 2.0, een speciaal 'tatoeageapparaat', op haar man en zakenpartner Roland Kortenhorst van Medical Precision. Met het apparaatje kun je in veel gevallen pijnloos zogenoemde referentiepunten zetten. Die punten zijn belangrijk bij bestraling van kankerpatiënten.

Foto Frans Paalman.
Ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf strijden elk jaar voor een plaats in de prestigieuze Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Annelies Maas en Roland Kortenhorst van Medical Precision uit Zwolle gooien hun Comfort Marker 2.0 in de strijd.

Hun uitvinding maakt voor veel kankerpatiënten een einde aan een pijnlijke behandeling in het ziekenhuis, zeggen Annelies Maas (61) en Roland Kortenhorst (61) van het Zwolse bedrijf Medical Precision. Het echtpaar ontwikkelde een 'pen' waarmee radiotherapeuten referentiepunten zetten op het lichaam van een patiënt. Die punten zijn belangrijk om een tumor zo goed mogelijk te bestralen.


Het was ook hoog tijd want de oude en in de meeste ziekenhuizen nog steeds gebruikelijke methode noemt Kortenhorst 'bij de wilde bosviolen af'. Of zoals radiologisch laborant Annalien de Ruiter van Isala in Zwolle het zegt: ,,Erg primitief. Alle apparatuur waar wij mee werken is high tech. Behalve het apparaat waar wij referentiepunten - wij zeggen ook wel tatoeagepunten - mee zetten."


Artsen en ziekenhuizen hebben beslist aandacht voor patiënten-comfort, weet Kortenhorst. ,,Maar als het om behandeling van kanker gaat, richt alle aandacht zich toch in de eerste plaats op bestrijding en apparatuur, niet op die tien minuten dat ze puntjes moeten zetten."Ik dacht, als je op die manier mooie wenkbrau­wen kunt maken, kan dat misschien ook iets voor ons betekenen.

Radiologisch laborant Annalien de Ruiter van Isala klopte aan bij Annelies Maas, die alles weet van permanente make up.Artsen en ziekenhuizen hebben beslist aandacht voor patiënten-comfort, weet Kortenhorst. ,,Maar als het om behandeling van kanker gaat, richt alle aandacht zich toch in de eerste plaats op bestrijding en apparatuur, niet op die tien minuten dat ze puntjes moeten zetten.'' Volgens de 'oude methode' wordt een naald ongeveer twee tot drie millimeter in de huid geprikt. ,,Met een draaiende beweging om de inkt er goed in te werken,'' zegt Kortenhorst. ,,Erg pijnlijk.'' Ziekenhuizen gebruiken allerlei soorten inkt (speciale inkt voor referentiepunten bestaat niet). Zoals Oost-Indische inkt van Royal Talens, de Apeldoornse fabrikant van kunstschildersverf ,,Onuitwisbaar. Want dat is het dan ook nog eens: je krijgt een 'life long souvenir' aan een hele vervelende periode uit je leven." De Ruiter: ,,En, heel vervelend, patiënten reageren soms allergisch op inkt."   


Met al die nadelen rekent de Zwolse Comfort Marker 2.0 voor een groot deel af, zegt Kortenhorst, en dat levert het bedrijf lof op van radiologen, laboranten, patiënten en een plaatsje in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Nu willen ze met hun uitvinding de wereld veroveren.


Art of Beauty:

Het begon allemaal bij radiotherapeuten laborante Annalien de Ruiter. Zij vroeg Annelies Maas een paar jaar geleden of zij niet 'iets kon bedenken' om het zetten van referentiepunten minder pijnlijk te maken. Dat zij bij Maas aanklopte was niet onlogisch. ,,Zij woont in Zwolle en leidt Art of Beauty, een school die opleidingen verzorgt voor permanente make-up." Als het ware om de hoek van het ziekenhuis. 


Tekst gaat verder onder de Foto:
Een patiënt krijgt bestraling.

Foto: ANP. 
Op de school leren studenten met speciale inkt en apparatuur onder meer eyeliners en wenkbrauwen zetten. ,,Ik dacht, als je op die manier mooie wenkbrauwen kunt maken, kan dat misschien ook iets voor ons betekenen." Maas en Kortenhorst gingen aan de slag en gebruikten inderdaad dezelfde techniek - met een naaldje in de bovenste huidlaag inkt inbrengen - om er een 'ziekenhuis-versie' van te maken. Dat lukte. 


In 2016 kwam de eerste proefversie uit en die was meteen een succes.  


Pijnloos?


Kortenhorst: ,,Ons naaldje beweegt 100 keer per seconde op en neer en raakt alleen de toplaag van de huid. In plaats van twee, drie millimeter door de huid heen, gaan onze naalden exact 0,2 millimeter in de huid. Je voelt een trilling maar het doet niet pijn. En de inkt verdwijnt na verloop van tijd weer, of is sowieso makkelijk te verwijderen. Geen souvenir meer aan die vervelende tijd.''   


Daar valt overigens wel een beetje op af te dingen, zegt Annalien de Ruiter. ,,Pijn is een hele individuele beleving, zeker bij de patiënten waar het bij ons om gaat. En sommige plekken, borstbeen bijvoorbeeld, zijn gewoon heel gevoelig." Maar de voordelen blijven enorm, zegt zij erbij. ,,De toegebrachte prikkel is altijd hetzelfde. Je bent niet meer afhankelijk van de persoon die de punten zet. Je liep risico dat je jezelf zou prikken. Of dat je inkt zou vlekken. Dat heb je nu niet meer." De eerste versie van het apparaat is nu in gebruik bij tien ziekenhuizen, waaronder Zwolle, Deventer, de academische ziekenhuizen in Groningen, Utrecht en Nijmegen, maar ook het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat is gespecialiseerd in behandeling van kankerpatiënten.Tekst gaat verder onder de Foto:Isala in Zwolle is een van de ziekenhuizen die nu al gebruik maakt van de uitvinding van Medical Precision.

Foto Frans Paalman. 
Een domper: ,,Meer ziekenhuizen konden we niet bedienen... Onze leverancier kon niet meer naalden produceren,'' zegt Kortenhorst. Een nog grotere hobbel lag op de loer: het apparaat zou vanaf 2020 in de ban, uit de behandelkamers gaan omdat Europa en de Verenigde Staten de eisen aan medische apparatuur aanscherpen. Dus gingen ze in 2017 aan de slag om een nieuw apparaat te ontwerpen. Dat werd de Comfort Marker 2.0 en de officiële toelating daarvan verwacht Kortenhorst later dit jaar. 


De marketing van de Marker is al in volle gang en gebeurt op wereldschaal, want dat van die 'primitieve punten' speelt in alle ziekenhuizen over de hele wereld, weten Maas en Kortenhorst.


Zij hebben inmiddels 1,5 miljoen euro gestoken in de Comfort Marker. Op 15 september 2019 presenteerden zij hun apparaat tijdens het wereldradiotherapiecongres Astro in het Amerikaanse Chicago. ,,We horen alleen maar juichende reacties vanuit de hele radiotherapie-wereld.'' 

Alles staat in de startblokken voor de productie van 3000 Comfort Markers 2.0 inclusief 3,5 miljoen naalden per jaar om markeringspunten te zetten. Ze hebben nieuwe leveranciers die grote aantallen aan kunnen.


Vier bedrijven uit deze regio strijden op hoge notering in Innovatie Top 100:

De Kamer van Koophandel presenteert 25 september de veertiende editie van de Innovatie Top 100. Zo'n 400 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf strijden er met stuk voor stuk bijzondere uitvindingen om de hoogste plaats.


Daaronder vier bedrijven uit deze regio:


Divitel (Apeldoorn),


Medical Precision (Zwolle),


Sendo Shipping (Harderwijk),


Leadex (Wapenveld).Een plekje in de Top 100 is volgens de KVK belangrijk voor bedrijven: het staat goed op de bedrijfs-cv; bijna alle Top 100-bedrijven zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Los van de jurybeoordeling is er ook een publieksprijs. Stemmen kan via de website van de Innovatie Top 100.


De vier bedrijven uit deze regio die voor een hoge ranking gaan op een rij:


HET NIEUWE LOOD:

Leadex maakt een product dat lood kan vervangen in de bouw. Dan gaat het bijvoorbeeld om loodslabben die je onder raamkozijnen en op dakpannen ziet. ,,Van spouwmuur tot schoorsteen, de toepassing en verwerking van Leadax is identiek aan die van lood," belooft het Wapenveldse bedrijf. Bovendien is het materiaal lichter en goedkoper. Een vondst want lood geldt als schadelijk voor het milieu. Het product wordt gemaakt van gerecyclede folie uit veiligheidsglas van auto's en gebouwen.Tekst gaat verder onder de Foto:Een impressie van het elektrische schip Sendo Liner.

Foto: Damen Shipyards Group. ELEKTRISCH SCHIP:

Sendo Shipping in Harderwijk heeft naar eigen zeggen het schip van de toekomst gebouwd: de Sendo Liner. Het eerste exemplaar ging in februari in de vaart en kan drie uur zonder brandstof, helemaal op elektriciteit varen. Sendo Shipping is een familiebedrijf dat meerdere binnenvaartschepen exploiteert.


ZELFLERENDE COMPUTER:

Divitel ontwikkelde een bijzondere cocktail van kunstmatige intelligentie en zelflerende computers en doopte dat  tot Intelligent Analytics Solution. De uitvinding van het Apeldoornse bedrijf zorgt ervoor dat video's en filmpjes uiteindelijk probleemloos via de kabel of internet op een scherm (zoals tv, laptop, tablet of een smartphone) komen. Dus zonder dat beelden stotteren, bevriezen of niet teruggespoeld kunnen worden. Het systeem herkent een probleem dat zich aandient en lost het op.PIJNLOOS PUNTJES ZETTEN:

Medical Precision heeft een nieuwe methode ontwikkeld waardoor je pijnloos referentiepunten kunt zetten op de huid van kankerpatiënten. De punten zijn belangrijk bij bestraling van de kanker. De oude methode gold als 'primitief', zoals radiologisch laborante Annalien de Ruiter van Isala dat omschrijft. Zij was het die  Medical Precision uit Zwolle vroeg om 'iets beters' te bedenken.Bron: www.ad.nl