Spoedarts Luc Beaucourt (73) overleden aan huidkanker.

27-11-2021 18:07


Auteur:  REDACTIE demorgen.be/nieuwsSpoedarts Luc Beaucourt.

Beeld: Joel Hoylaerts / Phote News.

Luc Beaucourt is overleden aan de gevolgen van huidkanker, zo bevestigt een familielid vrijdagavond aan Gazet van Antwerpen. De spoedarts stond vooral bekend voor zijn campagnes tegen de weekendongevallen en zijn medische hulpmissies bij rampen. Hij werd 73.


Beaucourt groeide op in Sint-Amandsberg, bij Gent. Als student geneeskunde kwam hij in Antwerpen terecht.


Vanaf 1983 was Beaucourt diensthoofd van de spoedgevallen in het UZ Antwerpen. Daar had hij het idee om een mobiele urgentiegroep (mug) de baan op te sturen bij medische noodgevallen, wat in 1985 in verwezenlijkt werd. Hij was ook de man achter het medisch interventieplan voor Antwerpen.


CONFRONTERENDE BEELDEN:


In de jaren '90 trok hij vanuit zijn ervaring persoonlijk ten strijde tegen de weekendongevallen. Duizenden keren verscheen hij voor de klas om een voordracht te geven. Daarbij toonde hij ook telkens confronterende beelden.


In 2008 organiseerde Beaucourt een medisch-humanitaire missie naar Myanmar, als reactie op de doortocht van een cycloon. Met een team van 23 hulpverleners ging hij er basisgezondheidszorg verstrekken en een vaccinatieprogramma opstarten.


In 2010 schoot de spoedarts het eiland Haïti te hulp na een zware aardbeving. Het volgende jaar wilde Beaucourt zijn B-FAST-team naar Japan sturen om slachtoffers van de tsunami te helpen. Hij bedacht zich echter toen bleek dat er een kernramp in de centrale van Fukushima dreigde.


Recent bleek dat de kanker bij Beaucourt was uitgezaaid. 
Bron: www.demorgen.be