Stefanie ontdekte drie tumoren in haar borst dankzij MRI-scan.

05-12-2019 18:00


Auteur: Belinda Janssen - linda.nlNet5 powered by LINDA.


De cijfers zijn bikkelhard: één op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Stefanie Richheimer is één van hen. In 'Ladies Night' vertelt ze hoe ze dankzij een MRI-scan drie tumoren in haar borst ontdekte. 


Wat blijkt: de welbekende mammografie is lang niet altijd effectief in het opsporen van onregelmatigheden in het borstklierweefsel.


Tumoren:

Stefanie Richheimer was al onder behandeling vanwege een knobbeltje in haar borst. Een dag voordat ze een borstbesparende operatie zou ondergaan, werd ze nog eens onderzocht. Een MRI-scan, een biopt en vijf uur later bleken de zaken er ernstiger voor te staan dan de reguliere manier van onderzoeken had uitgewezen. Behalve een cyste troffen de artsen maar liefst drie andere tumoren in haar borsten aan.


'Hakken maar'

Daarmee was er nog maar één behandeling mogelijk: een borstamputatie. De arts vroeg haar of ze nog wat tijd wilde, om afscheid te nemen van haar borsten. Stefanie Richheimer hoefde daar niet lang over na te denken: "Hakken maar, we gaan morgen door."


Mammogram:

Richheimer is niet de enige vrouw die dankzij een MRI-scan ontdekte dat het foute boel was. De mammogram, in de volksmond ook wel eens oneerbiedig 'tietenpletter' genoemd, is helaas niet onfeilbaar. Dicht borstklierweefsel is lastig te doorgronden voor de traditionele apparatuur.


Voormalig oncologisch chirurg, momenteel directeur bij Alexander Monro Ziekenhuis, Marjolein de Jong, is gespecialiseerd in borstkanker. "Het is alsof je in een dichte mist kijkt en niks ziet." Maar liefst acht procent van de vrouwen heeft zulk dicht klierweefsel. Daar komt bij dat deze vrouwen twee keer zoveel kans hebben op borstkanker als andere vrouwen.


MRI-scan:

Het zijn gegevens die de vraag oproepen of niet iedere vrouw voortaan een MRI-scan moet krijgen, buiten de mammografie. Volgens De Jong is dat niet nodig, aangezien ook de MRI-scan nadelen heeft: aangezien zo'm scan ook andere, onschuldige zaken laat zien kan dat voor onrust zorgen. Ook zelfonderzoek ziet ze niet als zaligmakend.


Liever verwijst ze vrouwen naar de Know Your Lemons-methode, waarbij vrouwen vooral goed kíjken naar hun borsten, de huid eromheen en hun tepels. Aan de hand van een kistje citroenen kunnen ze zo hun eigen borsten beter leren kennen, en veranderingen spotten.


Roxeanne Hazes, ook aanwezig in de studio, vertelt dat ze zelf ook al een afspraak heeft gemaakt om haar borsten te laten controleren. "Er zit een deuk in." Met Stefanie Richheimer gaat het, zes jaar later, gelukkig weer goed. Ze ondergaat elk jaar een mammografie en een scan en ervaart dat telkens weer als "heel spannend". Maar ze weet waar ze het voor doet: "Het is noodzakelijk spannend."


Bekijk het fragment hier:

Voormalig oncologisch chirurg Marjolein de Jong vertelt dat je goed naar je borsten moet kijken:


Kun je het fragment hierboven niet zien? Kijk dan hier.


Bekijk de hele aflevering van Ladies Night hier.
Bron: www.linda.nl