Sterfte als gevolg van melanoom daalt voor het eerst in Spanje.

11-05-2019 19:28MADRID - Het sterftecijfer als gevolg van melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, in Spanje daalt voor het eerst. Mensen stellen zich op verstandiger wijze bloot aan de zon en gaan bij twijfel eerder naar een dermatoloog.zonnebaden

    


Foto: Stock.
Het sterftecijfer is gedaald onder mensen jonger dan 65 jaar. Onder 65-plussers neemt het aantal gevallen van melanoom nog wel toe. En dat gebeurt omdat de huid een geheugen heeft en er tal van externe factoren zijn die er gevolgen op achterlaten. De totale tijd dat de huid onbeschermd blootgesteld is geweest aan de zon telt, maar ook het feit dat ouderen vaak een terughoudendheid vertonen om met een huidbeschadiging naar de dokter te gaan. Hierdoor komt de diagnose later, wat de sterftekans als gevolg van huidkanker kan vergroten.


Het zijn conclusies van dermatologen uit de campagne Euromelanoma 2019 van de Spaanse Academie voor Dermatologie en Venerologie (AEDV) en de stichting Piel Sana (gezonde huid) die daaronder valt. De campagne richt zich met name op de 65-plussers voor een grotere bewustwording.


Jaarlijks worden in Spanje circa 5.000 gevallen van melanoom gediagnosticeerd. Dit is het type huidkanker met de slechtste prognoses, maar ook de soort die het best te voorkomen en behandelen is wanneer de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, zo zegt de voorzitter van de stichting Piel Sana, Pedro Jaén. In 80 procent van de gevallen wanneer een melanoom vroeg is ontdekt, kan men genezen. Daarom is het volgens de specialisten van groot belang altijd de huid goed te controleren en dat minstens één keer per maand te doen. 


De sleutel bij zo'n controle is met 'iets dat er anders uitziet dan normaal' gelijk naar een dermatoloog te gaan. Bijvoorbeeld met nieuwe huidbeschadigingen die er anders uitzien dan andere of die lijken op een moedervlek, maar met een asymmetrische vorm of onregelmatige randen, vlekken met een diameter  groter dan 6 milimeter of die een onregelmatige kleur hebben. Dit kunnen signalen zijn dat er iets ernstigers aan de hand is. 


Uit gegevens die voor deze campagne werden verzameld blijkt dat slechts 20 procent van de bevolking die ouder is dan 50 jaar regelmatig de huid controleert op nieuwe of anders uitziende moedervlekken. 17 procent doet dat nooit en 60 procent zo nu en dan. 


Verstandig zonnebaden:

Dermatologen adviseren dringend om tussen 12 en 16 uur uit de zon te blijven, altijd zonnebrand met een hoge factor te gebruiken en deze elke twee tot vier uur te vernieuwen afhankelijk van je bezigheden. Vooral bij kinderen moeten deze regels extra goed in acht worden genomen. Baby's mogen helemaal nog niet in de zon.


Risicofactoren die het ontwikkelen van huidkanker kunnen bespoedigen zijn het hebben van een lichte huid die gevoelig is voor zonnebrand; het regelmatig verbrand zijn in je kinderjaren; je veel in de zon te hebben begeven vanwege je werk; het vaak bezoeken van een zonnebank; het hebben van meer dan 50 moedervlekken of een orgaantransplantatie hebben ondergaan.
Bron: www.inspanje.nl/zorg-welzijn